Les "stolpersteine" de Sabadell. Itinerari

Recorregut urbà (1’30 h) a càrrec de Genís Ribé, tècnic del MHS i comissari de l’exposició “DEPORTATS. 60 sabadellencs als camps nazis (1940-1945)”.

El proper diumenge 17 de febrer es durà a terme un recorregut urbà per recordar alguns dels sabadellencs que van ser deportats als camps nazis entre els anys 1940 i 1945, quan es trobaven a l’exili forçat després de la Guerra d’Espanya i els enganxà l’esclat de la Segona Guerra Mundial i l’ocupació de França per part de l’exèrcit alemany nazifeixista.

L’itinerari es farà resseguint algunes de les llambordes stolpersteine que hi ha col·locades a la ciutat, en record i memòria d’aquestes víctimes de l’holocaust nazi.

L’itinerari

Es tracta d’un recorregut urbà pels darrers domicilis on visqueren alguns dels sabadellencs que acabaren deportats als camps nazis en el marc de la Segona Guerra Mundial. Són homes que primer van haver de fer la Guerra al seu propi país, en defensa de la República, que després van haver de fugir a França empesos per la Retirada, on es van haver d’exiliar, i que, finalment, en diverses circumstàncies personals i col·lectives, van ser capturats per l’exèrcit nazi i van ser traslladats als camps de concentració i d’extermini, principalment al camp de Mauthausen. D’aquests sabadellencs en moriren 39 i en sobrevisqueren 21.

L’itinerari serveix per entendre el context històric d’aquella època, resseguir els itineraris personals d’aquestes víctimes de la deportació, conèixer diversos aspectes de les seves biografies i detallar alguns dels aspectes de la memòria i del record que n’han preservat les seves famílies.

Les stolpersteine

Són unes llambordes especials amb les dades de les persones deportades que es posen davant dels darrers domicilis on van viure abans de marxar a la guerra i començar el seu itinerari que acabà en els camps de l’infern nazi. Creades per l’artista alemany Gunter Demnig, aquestes llambordes s’han convertit en un reconeixement simbòlic internacional a les víctimes de l’holocaust nazi.

En alemany stolpersteine significa “pedra que fa ensopegar”. Cada llamborda és única i es realitza de manera artesanal, com a gest de respecte i d’humanitat que vol contrastar amb l’extermini massiu que va practicar el règim nazi. Actualment hi ha més de 70.000 stolpersteine distribuïdes per més de 1.800 poblacions d’una vintena de països europeus, com Hongria, Polònia, Ucraïna, Txèquia, França, Noruega, Alemanya, Àustria, Itàlia i Grècia, entre altres. La primera pedra a la península Ibèrica es va posar a Navàs (Bages), l’any 2015.

A Sabadell, de moment i per iniciativa de l’Ajuntament de Sabadell i del Memorial Democràtic de Catalunya, se n’han posat 23.