VAPOR BUXEDA VELL. Visita guiada

Diumenge 21 de juliol. Inscripcions 93 727 85 55

 En la visita guiada del diumenge vinent podreu visitar una part del que va ser el vapor Buxeda Vell. Un vapor del molts que van configurar el paisatge de la ciutat i l'esdevenir i dels seus habitants des de mitjans del segle XIX.

La visita s'inicia amb un audiovisual on s'explica que va ser la industrialització i que va passar a Sabadell durant aquests anys. Després podrem veure la màquina de vapor, situada en el seu emplaçament original tal com va quedar el dia que va deixar de funcionar.

Es tracta d'una màquina Wolf, de fabricació alemanya. El projecte d'instal·lació el va fer l'enginyer sabadellenc, Francesc Izard i Bas l'any 1906. A més de veure la màquina de prop, veurem una recreació del personal que hi treballava: el maquinista i el fogoner. Tanmateix, podrem visitar el soterrani que feia accessible la part inferior de la màquina, la xemeneia, la torre de refrigeració, les carboneres i el pou que proporcionava l'aigua.

El vapor Buxeda Vell va ser construït el 1854, pels germans Buxeda procedents de Camprodon. A la fàbrica tenien lloc tots els processos de fabricació del teixit. La llana bruta o verge entrava a la fàbrica i en sortia el producte final acabat: el teixit, apte per comercialitzar-lo des de la seu de Barcelona. Els Buxeda estaven especialitzats en roba de llana per senyor.

Tot plegat una passejada que ens aproparà a un dels períodes més importants pel que fa a la configuració del Sabadell actual.