CATALUNYA ANY ZERO. CRÒNICA VISUAL DE LA DESFETA. Presentació del llibre

Horari: a les 18'30 h
Lloc: al Museu d'Història
Preu: gratuït

A càrrec dels autors, David Gesalí i David Íñiguez, historiadors.

Dimecres 21 d'octubre

Aforament limitat. Inscripcions 93 727 8555.

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE

Catalunya any zero. Crònica visual de la desfeta

Dia: Dimecres 21 d’octubre, a les 18’30 h de la tarda
Lloc: sala d’actes del vestíbul del Museu d’Història de Sabadell, carrer de Sant Antoni, 13.

A càrrec dels autors, David Gesalí i David Íñiguez, historiadors.

Organitzen: Ajuntament de Sabadell / Museu d’Història de Sabadell
Hi col·labora: Angle Editorial

Amb el suport de: Diputació de Barcelona

________

En el marc del Programa d’activitats de la Memòria Històrica de Sabadell impulsat per l’Ajuntament de Sabadell.

La presentació del llibre anirà a càrrec dels mateixos autors de l’obra, els quals tenen una reconeguda i dilatada trajectòria en l’estudi de la història militar de la Guerra Civil a Catalunya.

David Gesalí és màster en Didàctica de les Ciències Socials i Patrimoni i pertany al Grup de Recerca Consolidat de la Universitat de Barcelona (SGR 945) DIDPATRI, Didàctica del Patrimoni.

David Íñíguez és professor associat a la Facultat d’Educació i investigador de la Universitat de Barcelona, és Doctor en Didàctica de les Ciències Socials i Patrimoni i premi Extraordinari de la Facultat d’Educació de la Universitat de Barcelona (2010), i també pertany al Grup de Recerca Consolidat de la Universitat de Barcelona (SGR 945) DIDPATRI, Didàctica del Patrimoni.

 

El llibre

Catalunya any zero ens presenta la brutal destrucció del territori i la societat catalanes a mesura que va caient en mans de l’exèrcit franquista. «Al final de cada bomba llençada hi ha moltes vides. I molts mons que s’ensorren», diuen els autors. Per això ens mostren l’ensorrament físic d’infraestructures i edificis, que amb la pèrdua de les institucions i la identitat pròpies, dibuixaven un futur negríssim per a Catalunya. El llibre trepitja gairebé tot el territori català i les imatges, fetes sobretot pel bàndol vencedor, van acompanyades, en un extraordinari contrast, de narracions personals dels perdedors: soldats i civils que van viure la guerra en primera persona.

Es tracta un llibre rigorós i insòlit, amb nombroses imatges mai vistes, algunes de Sabadell, i que marca el punt més baix de Catalunya, amb el país devastat i un futur hostil.

Els autors

David Gesalí i Barrera (Barcelona, 1964) és historiador  i màster en Didàctica de les Ciències Socials i Patrimoni per la Universitat de Barcelona. Especialista en història aeronàutica, és autor de diverses publicacions, entre les quals destaquen Delfin, el avión Grumman CCF (2005), Aeròdrom 329, Montornès del Vallès (2008),  La guerra aèria a Catalunya 1936-1939 (2012), El Penedès sota les bombes (2012) o Sota les bombes (2017). També ha fet treball de coordinador en l’obra Aeròdroms republicans de Girona 1936-1939. Atac i defensa des de la rereguarda (2018). Investigador del grup de recerca DIDPATRI de la UB, és historiador de l'Associació d'Aviadors de la República (ADAR).

David Íñiguez i Gràcia (Barcelona, 1971) és historiador i doctor en Didàctica de les Ciències Socials i Patrimoni per la Universitat de Barcelona, i n'és professor associat a la Facultat d’Educació. Ha publicat més d'una quinzena de llibres, entre els quals destaquen  El Vesper de la Gloriosa. Els camps d'aviació republicana al Penedès (2002), La batalla del Ebro (2008), La columna Macià-Companys (2008), La guerra aèria a Catalunya 1936-1939 (2012) o Sota les bombes (2017). Investigador del grup de recerca DIDPATRI de la UB, on ha desenvolupat diversos projectes de museïtzació del patrimoni de l'aviació a Catalunya. És historiador de l'Associació d'Aviadors de la República (ADAR).