AGUSTÍ MASVIDAL (1920-2000). LA PRECISIÓ DE LA MIRADA

Índex de l`article

FINS AL 10 DE GENER DEL 2020.

L’any 2020 fa cent anys del naixement d'Agustí Masvidal. Aquesta exposició li vol retre un merescut homenatge a aquest farmacèutic i artista sabadellenc, molt conegut en els ambients culturals de la nostra ciutat,  i tornar a reviure i a divulgar la seva obra, fent palès especialment als ciutadans de Sabadell que el van conèixer i als que no, que el seu llegat artístic segueix viu i és d’interès.

 


 

Reviurem i divulgarem la seva obra, tot recordant la seva persona, gràcies a una selecció de la seva àmplia i prolífica producció procedent de la col·lecció familiar i del Museu d’Art de Sabadell, ordenada pels temes que més li van interessar i va dibuixar.

La CAEM, Centre d’Art d’Època Moderna de la Universitat de Lleida, ha fet la catalogació exhaustiva de tota la producció artística de l’autor, la qual permet identificar i dimensionar molt millor l’abast i la importància de la seva producció, tant des d’aspectes històrics o científics, com documentals.

Volem agrair a la família d’Agustí Masvidal la important tasca que està portant a terme per recuperar i divulgar el seu treball.

  • PRESENTACIÓ

Lúcid, minuciós, delicat, atent i reservat. Així és com podem definir aquest artista profundament enamorat de Sabadell, però també del món que ens envolta.

La seva prolífica obra mostra la mirada exacta, penetrant i d’exquisida plasticitat que situa Masvidal en l’horitzó d’uns dels artistes més virtuosos i singulars del panorama artístic català de la segona meitat del segle XX.

Masvidal és un romàntic il·lustrat, però alhora posseeix una poderosa mirada insòlita, científica, positivista i de fidedigna descripció notarial, que el converteix en un artista únic dins l’actual panorama artístic.

Masvidal il·lustra, atrapa i perpetua per sempre petjades urbanes del seu Sabadell, del romànic català o d’unes plantes, que examina amb fruïció analítica, perceptiva i científica.

És admirable descobrir com conjumina en les seves obres la passió per la realitat i l’atmosfera bella i estètica que, guarnida amb les seves línies de carbonet o d’aquarel·la, Masvidal embolcalla amb singular mestria.

Ximo Company i Climent. Director del Centre d'Art d'Època Moderna CAEM de la Universitat de Lleida (UdL)

 

  • ÀMBITS DE L'EXPOSICIÓ

- Notari gràfic de Sabadell

Amb la màxima elegància tècnica i precisió il·lustrativa de la realitat, el paisatge urbà, les persones i els llocs emblemàtics de Sabadell es presenten a la seva obra amb precisió notarial i esdevenen un llegat perdurable per al Sabadell del segle XXI.

Compostes amb minuciositat i precisió, ens mostra bonics enquadres i il·luminacions de llocs quotidians de la ciutat, com és el cas d’alguns carrers i eixides –patis interiors de les cases– que conjuntament amb en Joan Cuscó i Aymamí (1922-2019) varen divulgar en els llibres De les eixides i Dels carrers de Sabadell, als anys 1980.

Masvidal publica el 1995 el llibre 143 places de Sabadell, totes artísticament plasmades amb la màxima precisió gràfica perquè a hores d’ara esdevinguin una prova irrefutable d’un moment, d’un temps, d’un espai ciutadà.

Il·lustra gairebé pam a pam la seva ciutat de Sabadell i n’obté uns dibuixos que conformen un valuós testimoni de la història arquitectònica, urbanística i social de la localitat.

- El rodal

Masvidal va plasmar amb genuí interès la bellesa del rodal –l’entorn natural de Sabadell– i els seus emplaçaments més significatius.

Il·lustrant paisatges d’un Vallès Occidental de natura esplendorosa, Masvidal ens obra una finestra per respirar en indrets, camins, masies, torrents, rius, muntanyes i pobles propers, fent notar als sabadellencs fins a quin punt és important i bonic el seu entorn, per admirar-lo i preservar-lo.

El torrent de la Tosca –o de Colobrers–, el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt, el riu Ripoll, antics castells i masies, desaparegudes bòviles, etc. formen part d’un relat artístic que ens transporta, amb la contemplació de l’obra de Masvidal, a mirades d’extraordinària plasticitat.

Testimoniatge documental d’aquests indrets, els trobem en el llibre Del terme de Sabadell, publicat conjuntament amb en Joan Farell i Domingo el 1985.

- Molins del riu Ripoll

“Masvidal, amb les seves grans dots d’observació i amb el seu admirable mestratge de dibuixant, ens ha donat, amb aquests 36 dibuixos cedits al Museu d’Història de Sabadell, un magnífic testimoni de vells i nous edificis industrials que omplen no sols tot el recorregut del nostre riu, sinó també un bon aplec d’anys de la història agrícola i industrial dels pobles que el riu té al seu voltant.”

Joan Alsina (1916-2005)

Exmembre del Patronat de l'Arxiu Històric de Sabadell i coautor del llibre Molins del riu Ripoll (1988)

Les aigües del Ripoll han estat sempre ben aprofitades. Hortes i vells molins sovintejaven al llarg del seu recorregut i passaren de moldre la farina a dedicar-se a la draperia, a la papereria i, ja posteriorment, a l’activitat llanera, precursora d’una indústria tèxtil fortament desenvolupada a la comarca del Vallès Occidental a mitjan segle XIX. Masvidal en pren testimoniatge artístic.

- El romànic del Vallès

Masvidal ens brinda una visió artística personal del patrimoni romànic del Vallès. Magnífiques mirades de conjunt, de diferents nuclis arquitectònics d’una època passada, que incentiven la passejada i ens permeten visitar-lo visualment, per contemplar les empremtes de la nostra història.

Malgrat que molts dels llocs siguin ja simples masies o ermites abandonades, mirant els dibuixos de Masvidal hom voldria aplegar de nou tot aquest patrimoni, per exprimir-ne l’essència de les vivències esdevingudes d’una gent i d’uns temps passats i saber més del Vallès d’aquella època.

L’any 1984, amb Ramon Vall i Rimblas (1923-1998), van publicar el llibre El romànic del Vallès, en què van aplegar, en un esplèndid reportatge artístic i històric, el conjunt d’aquests monuments romànics.

Bona part d’aquesta col·lecció va estar cedida al Museu d’Art de Sabadell i al MNAC. Avui la podeu admirar.

- Més enllà del Vallès, hi ha un món per dibuixar

Des de 1934 i al llarg de la seva vida, Masvidal va plasmar un ampli ventall de temes en els seus dibuixos: des dels personatges populars dels carrers i les tasques quotidianes que es desenvolupaven al seu entorn, fins a magnífics paisatges i detallades mostres d’arquitectura, tant urbana com d’edificis històrics d’arreu de Catalunya i del mon.

Si alguna cosa feia Masvidal amb la seva peculiar capacitat descriptiva era documentar amb precisió fidedigna tot allò que veia i percebia amb els seus ulls d’artista. I ho racionalitzava per mitjà de la seva ment més científica i notarial.

Natura, paisatge urbà, persones, llocs emblemàtics del món que va visitar amb la seva esposa, Concepció Tortosa... Tot ho va documentar per mostrar-ho a la societat del seu temps i dels temps venidors.

En reconeixerem el monument, però amb una atmosfera diferent, del tot encisadora, la que van captar els seus ulls.

- Retrats amb ànima

Quan Masvidal retrata no sols fa una dissecció fisonòmica pulcra del personatge representat, sinó que sap traduir també l’estat anímic, l’alè introspectiu que per sempre més serà el distintiu de cadascun. Masvidal ens ha deixat uns retrats senzillament colpidors, penetrants.

La seva frescor en captar el personatge en actitud informal fa que puguem reconèixer la sensibilitat de l’autor en representar la manera d’estar del personatge o captar la placidesa d’un somni. Va més enllà del que és físic i, gràcies al traç, també ens vol explicar la personalitat del personatge.

Amics, família, coneguts o desconeguts amb qui casualment compartia un viatge en tren o persones que esperen algú a un carrer han cridat l’atenció de l’artista i els plasma amb tota la seva expressivitat.

- Feines i oficis del passat

Masvidal sabia perfectament el que llegava en cada obra seva al Sabadell i a la humanitat del segle XXI i era, principalment, informació rigorosa plasmada artísticament.

En col·laboració de nou amb l’il·lustre enginyer Joan Farell i Domingo, van aplegar el 1983, en el llibre Feines, oficis i tipus populars, molts exemples d’activitat professional que el progrés dels sistemes de vida van anar convertint en inservibles, obsoletes i que molt probablement a la gent jove d’ara els resultaran inimaginables, però que en el seu temps eren serveis regulars a disposició de la societat. D’altres, com la venda de romanços, de naturalesa més prosaica, també tenien el seu èxit.

Feines, oficis i tipus singulars de Sabadell que ens va representar Masvidal han desaparegut per sempre, però la seva obra ens obsequia amb un recordatori perenne.

- La botànica il·lustrada per un científic

Masvidal ja va mostrar des de la infantesa un interès especial pel dibuix i la formació artística. Però per motius familiars, i en un període convuls de Guerra Civil, va fer-se càrrec de la farmàcia familiar, que va regentar, durant diverses dècades, amb l’ajut de la seva esposa.

Com a farmacèutic i fascinat per la botànica, Masvidal va realitzar il·lustracions de plantes amb gran fidelitat, fet que el va convertir en col·laborador habitual de la secció de botànica de la revista Integral, al mateix temps que mostrava els seus dibuixos de plantes medicinals a l’aparador de la farmàcia, situada a la Rambla.

En conèixer l'objecte en profunditat, sabia donar-li vida. És per això que en els seus detallistes dibuixos de botànica sobre les plantes medicinals, les espontànies dels carrers i les del rodal s’aprecia el nexe entre la sensibilitat artística i la minuciositat científica.

- Activitat divulgadora

Masvidal va il.lustrar diverses publicacions de temàtica  local i/o comarcal conjuntament amb altres autors o bé en solitari, sempre amb rigor documental-històric i amb voluntat divulgadora:

  • 143 places de Sabadell
  • De les Eixides
  • Del torrent de la Tosca
  • Del Terme de Sabadell
  • Els molins del riu Ripoll
  • Dels carrers de Sabadell
  • Feines i oficis i tipus populars de Sabadell
  • El Romànic del Vallès
  • Botànica il.lustrada

Masvidal fou soci i col·laborador de diverses entitats ciutadanes de caràcter cultural, com la Fundació Bosch i Cardellach, les Agrupacions Professionals Narcís Giralt, l'Agrupació de Pessebristes, els Amics dels Goigs, el Museu de Història de Sabadell o l’Acadèmia de Belles Arts.

 

- CRÈDITS

A cura de: Museu d’Art de Sabadell

Documentació i catalogació:Centre d'Art d'Època Moderna CAEM de la Universitat de Lleida (UdL) i Família d’Agustí Masvidal

Textos: Ximo Company i Jésica Martí, Centre d'Art d'Època Moderna CAEM  de la Universitat de Lleida (UdL)

Disseny gràfic: Carina Garrido. Fecunda

Muntatge:La central de projectes

Correcció lingüística:Ajuntament de Sabadell. Assessoria lingüística.

Assegurances AON Gil y Carvajal                           

AGRAÏMENTS:

A Concepció Tortosa Bargués, esposa(+) ) i  família d’Agustí Masvidal.

Als tècnics del CAEM: Laia Arbolí, Marc Borràs, Ximo Company, Miquel Àngel Herrero, Jésica Martí, Mariona Navarro, Anna Victòria  Pedret, Isidro Puig, Marta Raïch i  Maria Serra.