SABADELL OBERT 16/17

Des del 6 de juny al 9 de juliol, al Museu d'Art


Sabadell Obert és el títol del projecte de residències de treball i d’exposició endegat per la NauEstruch de la Fàbrica de Creació d'Arts en Viu L'Estruch i el Museu d’Art de Sabadell l’any 2012, orientat específicament al foment del teixit artístic sabadellenc.

Sabadell Obert és un instrument per donar suport a les pràctiques artístiques contemporànies i multidisciplinars a la nostra ciutat.

Al final de cada temporada, els projectes seleccionats en les dues convocatòries convocades i desenvolupats als tallers de la NauEstruch es mostren al Museu d'Art de Sabadell en forma d’exposició col·lectiva.

Sabadell Obert 16 / 17  ha acollit diversos artistes o col·lectius que han desenvolupat el seu treball a la NauEstruch, dels quals sis presenten el resultat del seu treball en aquesta mostra. Com en la majoria d’exposicions col·lectives, el fet que cadascun dels participants tingui formacions, interessos, bagatges i referents diferents, atorga un resultat heterogeni només perquè el producte d’aquest treball obeeix precisament a aquestes causalitats.

I, en aquest mateix sentit, les obres resultants prenen formes també distintes que van des de la pintura, passant per l’acció, la performance, la música o la reflexió. Així, Gloria Regal presenta collages, Lu Rois música, Carol Carosone s’expressa des de l’acció, Eme Rock, Roberto Piqueras, Sergi Álvarez, Gorka Plans i el col·lectiu Zero Quadrat reflexions i idees. Tot plegat, ofereix al visitant una amalgama de realitats i de sensacions, d’experiències que poden arribar a fusionar-se amb la seva pròpia vivència personal.

En aquesta edició, val la pena destacar un aspecte que es repeteix en alguns dels treballs o dels processos que han emprès els residents de la NauEstruch: la recerca. La investigació porta als artistes a crear o la mateixa investigació i les especulacions que comporta esdevenen en si mateixes l’objectiu. Alguns treballs són l’obra final d’aquesta recerca i/o procés de creació. D’altres, precisament, posen l’èmfasi en el camí, en les revelacions que els residents han anat experimentant i en les transformacions que poden haver sofert. Podria semblar que es tracta de projectes incomplets, inacabats, però és precisament aquest caràcter de treball no finit el que els atorga un component de futur, en tant que els obre a noves possibilitats.

PROJECTES

  • Glòria Regal - Multiverso

 

Tracta sobre la transformació personal. Parteix de l'experiència pròpia com a camp d'investigació. Comença amb una recerca de records i sensacions que es formalitzen en imatges, figures i textures. Peces amb què es juga a compondre i descompondre mitjançant un acte purament instintiu i infantil amb la intenció de crear des de l'interior.

La formació acadèmica de Gloria Regal (Palma de Mallorca, 1982) combina el disseny i l'art. A cavall entre Mallorca i Barcelona, la participació en exposicions i l'experiència li han permès definir la seva obra que sempre gira al voltant del concepte de la transformació personal.

 

  • Lu Rois - Clarobscur

El segon LP de Lu Rois neix i s'alimenta de la tècnica pictòrica del clarobscur. L'artista juga amb les llums i les ombres, il·luminant i enfosquint cants, paraules i melodies a tall de volums i perspectives. Clarobscur emmarca un univers cantat a la recerca de la bellesa naturalista amb la realitat com a model.

Llicenciada en Història de l'Art i especialitzada en New Media Art i Curadoria, Lu Rois (Sabadell, 1990) és també graduada en Piano Clàssic i està especialitzada en composició per a música de cinema i televisió. A finals del 2014 va iniciar la seva trajectòria com a cantautora publicant Camí del Far (autoeditat) i actualment ressona per festivals i sales de referència de tot el país.

 

  • Carol Carosone - Un cuerpo a cuerpo contra el cuerpo

El cachear puede ser una manera de ejercer poder sobre los cuerpos, ante la supuesta posibilidad de ocultar algo ilegal en ellos. El no empleo de dispositivos de detención de objetos es una decisión para emplear el tacto obligado sobre el cuerpo. Puesto que es propiedad privada, el Poder consigue deslegitimar así tú posesión. El cuerpo cacheado es ahora propiedad del Estado.

Carol Carosone (Caracas, Virgo, 1995) actualmente vive y trabaja en Barcelona. Su práctica artística se desarrolla en diferentes medios, materiales y contextos, siendo el hilo conductor temas como objetos susceptibles al traslado, hechos a no pasar por alto y el coqueteo con los códigos de poder y creencias.

 

  • Eme Rock i Roberto Piqueras - Zona hermètica

Zona hermètica és un projecte que busca reflexionar sobre l’ordenació urbanística, els formats d'oci popular i les diferents realitats per les quals ha passat la coneguda com zona hermètica, així com el teixit social que s'ha creat al seu voltant. En una primera fase del projecte, es planteja una revisió amb un punt de vista personal sobre l'època de més afluència de la zona d'oci i s'esbossen unes primeres idees sobre el possible futur de la zona.

Eme Rock (Francisco Martínez Guijosa, Sabadell, 1983) és dissenyador gràfic de formació. Ha treballat en camps tan diversos com l'art digital, el net art, l'autoedició artística o la música. La seva obra parla de la realitat i la configuració de la imatge col·lectiva.

Roberto Piqueras (Sabadell, 1985) és dissenyador tèxtil de formació. La seva obra es caracteritza per treballar la indumentària d'una forma crítica i independent, amb una forta càrrega estètica i social.

L'obra conjunta d'Eme Rock i Roberto Piqueras sempre ha estat lligada íntimament a la ciutat de Sabadell i al discurs d'ultralocalitat sense fugir d'una estètica amb ambició global. Les seves obres conjuntes Jaula C2 o #Banqueros, reflexionen sobre la vida als barris de Sabadell, un tema constant a les seves col·laboracions artístiques, que els permet reivindicar la vida i cultura d'extraradi.

 

  • Càndida Bracons, Rossend Lozano, Anna Recasens (Col·lectiu Zero Quadrat) - On són les dones?

En el nostre entorn local ens preocupa la poca representació i visibilitat de les dones artistes dins de les institucions i canals de difusió, les seves dificultats d'accedir al món professional i la seva desconeixença pel públic en general.

Proposem, més enllà de la investigació històrica i teòrica, fer unes itineràncies i col·loquis, per tal d'intercanviar experiències i problemàtiques en el món de l’art, la creació d'eines per afavorir la visibilitat de les artistes visuals i un diàleg continu. El principal objectiu d'aquest projecte és crear una plataforma d'estudi i debat, i que a través de diverses activitats es pugui fer visible el treball de les artistes tant a nivell local com internacional.

Col·lectiu Zero Quadrat sorgeix de l'Associació d’Artistes Plàstics i Visuals Col·lectiu Zero Quadrat, una associació sense ànim de lucre d’artistes i crítics fundada el 2002 per Càndida Bracons i Rubio, Rossend Lozano Moya i Joaquim Montserrat i Camps. En aquests anys han desenvolupat projectes artístics i curatorials, amb la participació i col·laboració de diversos artistes visuals i escriptors.

 

  • Sergi Àlvarez Riosalido – Als portals de la mort

Als portals de la mort és un projecte d'investigació centrat en la temporalitat i la finitud que pretén incidir en la pràctica artística contemporània i en els discursos de la presència i la corporalitat. El temps apropa a la mort i, en la mesura que parlem d'un ésser biològic que neix, aquest també mor, perquè el referent últim és el cos i, certament, ens sabem mortals. El cos està carregat de consciència de finitud però aquest conviure amb el no-res que és la mort ens porta a aferrar-nos a la presència, a viure el present, a viure presents. Aquest desig de plenitud de presència, però, coincideix amb la mateixa mort: la presència no deixa de diferir, està entre dos no-res, d'aquell que ve i a aquell al qual va. La creació artística no pot ser indiferent a això, ja que el visible és el lloc fonamental d'oposició entre allò sensible i allò intel·ligible.

Sergi Álvarez Riosalido (Sabadell, 1992) és estudiant de doctorat de Filosofia Contemporània a la Universitat de Barcelona. A partir dels seus estudis de cinema ha escrit sobre cineastes com Jonas Mekas i Harun Farocki, aprofundint en la qüestió de la imatge així com en les afinitats entre estètica i política. Actualment desenvolupa una investigació al voltant del pensament aporètic a Kant i Derrida incidint en la crítica de la metafísica de la presència en relació amb la finitud i la temporalitat.

 

  • Gorka Plans - Afectes. L'arxiu obviat del procés

Afectes és un projecte d'investigació artística que pretén parar atenció d'una forma propera i mundana a les metodologies de treball artístiques de diferents autors, recol·lectar i analitzar el residu, el rebuig i l'error que es desprèn dels processos, i comprendre'ls com a conseqüències directes i intrínseques de l'obra final.

Gorka Plans (Barberà del Vallès, 1995) té formació en disseny i gestió de projectes. Interessat en la gestió cultural i el comissariat d'art, actualment desenvolupa els primers projectes en aquest camp.

 

 

ACTIVITATS COMPLEMENTÀRIES A L’EXPOSICIÓ

Visita comentada a l’exposició

Diumenge 2 de juliol de 2015, a les 12h

Museu d’Art de Sabadell

Activitat gratuïta

El Museu d’Art de Sabadell ofereix la possibilitat de concertar visites comentades per a grups, qualsevol dia amb concertació prèvia al telèfon 937 453 150. Gratuïtes.

Igualment, el Museu d’Art de Sabadell ofereix visites per a grups de persones amb discapacitat, qualsevol dia amb concertació prèvia al telèfon 937 453 150.