JOAN ABELLÓ, LA COL·LECCIÓ CONVIDADA

 

Obertura de la mostra:  dimarts 21 de novembre, a partir de les 17h.

Del 21 de novembre de 2023 al 7 de gener del 2024

Al Museu d’Art de Sabadell

 

 

 

 

Enguany es celebra l’Any Abelló que commemora el centenari del naixement del pintor i col·leccionista Joan Abelló i Prat. Per aquest motiu, el Museu Abelló de Mollet desplega part de la seva col·lecció i la seva pintura en diferents punts de la geografia catalana per dialogar amb obres dels fons d’altres museus. A cada lloc, una complicitat. Una manera d’endinsar-se en la personali¬tat desbordant de Joan Abelló i en la xarxa de relacions que trenà amb artistes del seu temps. De passejar per la seva vocació de pintor i per la seva passió col·lecci¬onista. Perquè sense una no podem entendre l’altra.

Abelló es va endinsar en el món de les tertúlies i el col·leccionisme de la mà del pintor i col·leccionista Carles Pellicer, que havia viscut moments inoblidables amb l’actriu Sarah Bernhard en el París de tombants de segle i a Barcelona. Els records els transmeté a Joan Abelló i ell els recollí en el llibre L’Hora del te.

El Museu Abelló ha triat el Museu d’Art de Sabadell i, concretament els salons de la Casa Turull, per mostrar una pintura on Joan Abelló representa la chaise-long que Carles Pellicer va fer reproduir, imitant la que Sarah Bernhardt tenia a París, per quan ella el visitava a la capital catalana. Va ser un dels seu mobles més estimats i va voler que el conservés Joan Abelló, a la seva mort. Avui rep als visitants a la Sala Pellicer de la seva Casa Museu.

Abelló pintà en diverses ocasions la chaise-long així com també la cadira que lluïa sempre al seu costat, a Can Pellicer. Igual que a la Casa Turull, son mobles que parlen d’una vida, així també les parets, els teixits i els ornaments. D’aquesta manera el Museu d’Art de Sabadell s’afegeix a la celebració de l’Any Abelló, aquí on els Turull rebien les visites d’il·lustres personatges i on obsequiaren a la mateixa reina d’Espanya Isabel II amb un dinar d’honor.