23 LLAMBORDES "STOLPERSTEINE": pedres que fan ensopegar

Del 17 al 25 de gener. Més informació

Els deportats sabadellencs als camps nazis (1940-1945)

L’Ajuntament de Sabadell i el Memorial Democràtic de Catalunya han preparat un conjunt d’accions d’homenatge i reconeixement als sabadellencs que, en el marc de la Guerra Civil espanyola i la Segona Guerra Mundial (1936-1945), van ser deportats als camps de concentració nazis i van viure l’horror en primera persona, i de retruc també les seves famílies. Aquest reconeixement coincideix amb la celebració del Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust, fixat per l’Assemblea General de l’Organització de les Nacions Unides el 27 gener des de l’any 2005, en record de la data de l’alliberament del camp de concentració més gran que existí a l’Alemanya nazi, el d’Auschwitz-Birkenau, per part de l’Exèrcit Roig soviètic. L’Ajuntament de Sabadell forma part de la Xarxa de municipis de Memòria i Prevenció del Feixisme “Mai Més”, conjuntament amb l’Amical de Mauthausen i altres camps i de totes les víctimes del nazisme d’Espanya, i en l’actualitat està fermament compromès amb el desenvolupament d’un Programa de Memòria Històrica local.

En record dels 59 sabadellencs que van ser deportats als camps nazis, el proper dissabte 27 de gener es col·locaran aquestes 23 stolpersteine davant dels domicilis en què van viure algunes d’aquestes persones, en una primera fase. Es tracta d’una acció simbòlica que serà duta a terme pel mateix artista alemany que les va crear l’any 1993, Gunter Demnig. La ciutat esdevindrà així, el municipi amb més stolpersteine de tot Catalunya.

Aquest projecte és impulsat i coordinat pel Memorial Democràtic de Catalunya i la Direcció General de Relacions Institucionals i amb el Parlament, que vetllarà per eixamplar aquest acte d’homenatge que ha esdevingut popular a escala europea i per difondre’n els continguts i la significació històrica.

 

Exposició del conjunt de les 23 stolpersteine abans de ser col·locades en el seu lloc pertinent, del 17 al 25 de gener