1939: L'ABANS I EL DESPRÉS // SABADELL, 27 DE GENER DE 1939

Inauguració: dimarts 3 de setembre, a les 20 h del vespre, al Museu d'Història

Del 4 al 29 de setembre

Organitza: Diputació de Barcelona
Hi col·laboren: MHS i AHS

En el marc de la Festa Major de Sabadell s’obre al públic una petita mostra commemorativa del 80è aniversari de la fi de la Guerra Civil espanyola.

Aquesta exposició exhibirà una banderí del fons del Museu d’Història de Sabadell amb la reproducció del Parte Oficial de Guerra del Cuartel General del Generalísimo en què es fa referència a diverses ciutats catalanes, entre les quals Sabadell, que foren ocupades per l’exèrcit franquista, amb data de 27 de gener de 1939, i també s’hi projectarà una filmació d’aquest esdeveniment feta pel sabadellenc Josep Esteve Codina i que es conserva a l’Arxiu Històric de Sabadell.

L’exposició forma part d’un projecte compartit entre 25 museus de la demarcació de Barcelona impulsat per la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona. L’exposició tancarà les portes el 29 de setembre.


EL PROJECTE “MEMÒRIA EN XARXA, EXPOSICIÓ COMPARTIDA”

Amb motiu dels 80 anys de la fi de la Guerra Civil Espanyola, la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona presenta “1939. L’abans i el després”, una nova exposició compartida per 25 museus de la demarcació de Barcelona.

La iniciativa s’emmarca en el projecte Memòria en Xarxa i proposa l’exposició dispersa en 25 museus de la demarcació de Barcelona, d’una selecció d’objectes provinents de les seves col·leccions pertanyents al període que s’inicia a l’esclatar la guerra i que s’allarga més enllà de la proclamació de la seva fi, l’1 d’abril de 1939. D’aquesta manera, la mostra s’articula a l’entorn d’un fet històric de rellevància cabdal que assenyala els museus com a dipositaris de la seva memòria material i com a transmissors d’un llegat cultural comú.

Amb instal·lacions singulars a cada museu, s’ha creat un relat compartit al voltant de tres eixos temàtics: salvaguarda del patrimoni, guerra i repressió, i simbologia del canvi. El recorregut és transversal en l’espai i el temps i es podrà veure simultàniament a diferents municipis des d’inicis mes d’abril de 2019 fins al de gener de 2020 i també estarà disponible en la seva totalitat a través del web www.diba.cat/web/1939-abans-i-despres on s’ofereix la possibilitat de planificar visites, crear itineraris personalitzats i tenir a l’abast el conjunt de les activitats programades.

L’EXPOSICIÓ: SABADELL, 27 DE GENER DE 1939

Al matí del 27 de gener de 1939 diverses companyies de l’exèrcit regular franqusita entraven pel carrer de Calderon i passaven per davant de la tanca del Vapor de l’Infern (actual Institut Escola Industrial), on encara era ben visible una pintada de les Joventuts Socialistes Unificades: «Ni un sol pas enrere». La presència de soldats alemanys i italians certificava la col·laboració feixista internacional en aquella guerra, cabdal per a la victòria dels nacionals. La nit anterior, segons un testimoni de l’època, «tot era fosc, sense llum als carrers, no es veia ni una ànima, ni el lladrar de cap gos, talment com si Sabadell hagués estat un cementiri». El 25 de gener, l’aviació legionària italiana havia bombardejat l’entorn del pont de la Salut i del cementiri vell, sense causar víctimes. El diumenge 29 de gener, la «gent d’ordre» de Sabadell s’aplegava a la Rambla, a la missa oficiada per mossèn Ernest Mateu, capellà castrense de l’exèrcit franquista.

S’imposava així, a Sabadell i a la resta del país, un nou règim feixista que en els primers anys de postguerra marcaria profundament la nostra societat. Una etapa en què molta gent patí fam i repressió, en què els treballadors es quedaren sense drets sindicals ni laborals, obligats a treballar més i cobrar menys, i en què s’arrabassaren les llibertats individuals, col·lectives, de reunió i de premsa. En aquella hora fosca començava l’amassament de fortunes en mans de pocs i vencedors, l’espoli i la confiscació dels béns particulars i d’entitats compromeses amb la legitimitat republicana, l’exili i el desterrament forçats per la derrota militar i les noves autoritats franquistes. El poeta sabadellenc Pere Quart, a l’exili, escrivia: «...una esperança desfeta, una recança infinita i una pàtria tan petita que la somio completa.»

La mostra es complementa amb la projecció d’una filmació de l’entrada de les companyies de l’exèrcit regular franquista a la ciutat de Sabadell, pel carrer de Calderon i al seu pas per la plaça del Mercat, acompanyades d’alemanys, italians i d’unitats mores. 27 de gener de 1939 (autor: Josep Esteve Codina / AHS).