ABRIL DE 1979. 40 anys de les eleccions municipals

Prorrogada fins el 28 de juny de 2020. Al Museu d'Història de Sabadell. VISITA-LA AQUÍ

En commemoració dels 40 anys de la convocatòria de les primeres eleccions municipals després de la dictadura franquista.

Organitzen: Ajuntament de Sabadell / Museu d’Història de Sabadell / Arxiu Històric de Sabadell

Amb el suport de: Diputació de Barcelona

 

Cloenda de l’exposició itinerant inaugurada el mes d’abril del 2019 que ha circulat per tota la ciutat i ha estat presentada a diferents centres cívics i equipaments municipals al llarg de l’any 2019 i principis del 2020. Acaba el seu cicle a la seu central del MHS, al carrer de Sant Antoni, 13.

L’exposició

La transició política de la dictadura franquista a la democràcia fou el resultat d’un procés condicionat per múltiples factors. I els moviments socials tingueren, en aquest procés i en el resultat final, una importància cabdal.

El 3 d’abril de 1979 van tenir lloc les primeres eleccions municipals de la incipient democràcia després de la caiguda de la dictadura. La victòria del PSUC a Sabadell, molt excepcional en el conjunt d el’Estat, recull gran part de la lluita obrera i veïnal, que jugà un paper determinant en l’evolució política dels anys finals del franquisme i de la Transició.

L’exposició és un breu i sintètic repàs dels esdeveniments històrics, polítics i socials d’aquest període clau que va portar a l’alcaldia de Sabadlel el PSUC i Antoni Farrés.

La mostra es divideix en dotze àmbits:

  1. EL RÈGIM DE FRANCO
  2. EL MOVIMENT OBRER
  3. EL MOVIMENT VEÏNAL
  4. L’OPOSICIÓ POLÍTICA
  5. GENERALITZACIÓ DE LA PROTESTA CIUTADANA
  6. LA VAGA GENERAL DE SABADELL DE FEBRER DE 1976
  7. LA VAGA GENERAL DEL METALL
  8. MOBILITZACIÓ I PRIMERES ELECCIONS GENERALS
  9. CRISI ECONÒMICA I INSTITUCIONALITZACIÓ DEMOCRÀTICA
  10. CANDIDATURES A LES ELECCIONS MUNICIPALS
  11. RESULTATS
  12. CONSISTORI

La mostra es complementa amb la projecció audiovisual d’un reportatge de la campanya electoral i la jornada electoral de les eleccions municipals de l’abril de 1979 a Sabadell, realitzat per Lluís Solana, d’un alt valor documental (AHS).

Per als continguts de l’exposició s’ha fet una recerca en diversos arxius públics i d’entitats, entre els quals cal destacar: Arxiu Històric de Sabadell, Arxiu del Centre de Recursos per a l’Aprenentatge i la Investigació (CRAI) / Biblioteca Pavelló de la República (UB), Arxiu Històric de Comissions Obreres de Catalunya, Biblioteca de Comunicació, Hemeroteca General i Centre Documental de la Comunicació (CEDOC / UAB), Centre d’Estudis sobre Dictadures i Democràcies (CEDID / UAB), Memòria del Futur i Partit Socialista Unificat de Catalunya de Sabadell.

El comissariat de l’exposició, a càrrec de l’historiador Antonio Rodríguez Galián, va comptar amb l’assessorament i la col·laboració tècnica del Museu d’Història de Sabadell i l’Arxiu Històric de Sabadell.

Conferència

  • Dimarts 14 d’abril, a les 18’30 h de la tarda, conferència: Sabadell, abril de 1979: les primeres eleccions municipals després de la dictadura. A càrrec d’Antonio Rodríguez Galián, historiador i comissari de l’exposició.