LA BANDERA MILICIANA DEL POUM DE SABADELL (1936)

Al Museu d'Història

Del 27 de setembre al 2 d'octubre de 2022

Full de sala

Amb motiu de la presentació del llibre d'Andy Durgan "Voluntarios por la revolución..." s'exhibeix una bandera del POUM de Sabadell de la Guerra Civil que ha estat cedida al MHS per la Fundació Andru Nin.

Aquesta bandera es pot datar entre els mesos de juliol i agost de 1936, a l’inici de la Guerra d’Espanya. Pertanyia a una “secció” de voluntaris del POUM de Sabadell (grup de 30 o més milicians). Segons l’historiador Andy Durgan, podria haver pertangut a una agrupació enquadrada en algunes de les dues columnes comandades, entre d’altres, per membres destacats del POUM sabadellenc: la columna “Balada-Oltra (Josep Oltra Picó)” o la columna “Iborra-Mañé (Jesús Mañé Pascual)”. A l’octubre de 1936 aquestes columnes es van combinar amb la columna “Arquer-Picó-Grossi” per formar la nova columna “Miquel Pedrola”. En aquesta etapa de la guerra van combatre principalment al front d’Aragó, a la zona d’Osca.
______________
Símbol comunista de la falç i el martell i lletres retallades amb roba de cotó blanc, tot cosit a màquina sobre un teixit de cotó vermell.
Mides: 92 x 86 cm

Cedida per la Fundació Andreu Nin