A càrrec de Joan Comasòlivas, director de l'AHS i del MHS, i de David Ballester, l'autor.

En el marc del programa d’activitats “Dictadura, repressió i lluita antifranquista” del Pla de Memòria Democràtica de Sabadell

Una historia de la policía española. De los grises y Conesa a los azules y Villarejo.

Data: Dimecres 20 de novembre, a les 18:30 h

Lloc: Museu d’Història de Sabadell, sala d’actes
Adreça: Sant Antoni, 13
Organitza: Museu d’Història de Sabadell
Hi col·labora: Arxiu Històric de Sabadell
Amb el suport de: Diputació de Barcelona i Generalitat de Catalunya

El llibre
El llibre traça la història de la policia espanyola en els segles XX-XXI, des d’una perspectiva no corporativista sinó independent.
L’obra dona veu a les víctimes de la violència policial i recull els testimonis dels membres dels cossos de seguretat de l’Estat que han lluitat per democratitzar una institució que es va convertir en una eina de repressió tant de la dictadura com dels governs de la democràcia.
El llibre recull tant els casos de policies franquistes torturadors coneguts com els casos de les <clavegueres de l’estat> amb els governs socialista i popular, arribant fins l’actualitat i les relacions d’alguns sindicats policials amb la ultradreta.
Roldan, Vera, Barrionuevo, Villarejo o Fernández Díaz són tan sols alguns dels protagonistes d’aquesta història inèdita de la policia i de les seves vinculacions amb el poder polític (en casos com els del GAL, l’operació Kitchen o el Catalangate), que a més explica detalladament la transformació del cos, des de la Policia Ramada fins l’actualitat.
El llibre també analitza alguns aspectes poc tractats encara, com la presència de les dones en els cossos de seguretat de l’Estat, els codis de conducta i les diferents legislacions creades per regular l’acció policial, així com la creació de sindicats i les seves evolucions ideològiques.

L’autor
David Ballester és magisteri i doctor en Història Contemporània per la UAB. Ha exercit com a catedràtic de Secundària, professor de l’Escola de Policia de Catalunya – ISPC i del Departament d’Història Moderna i Contemporània de la UAB. Ha centrat la seva tasca investigadora en l’àmbit de la història social, en especial en el del sindicalisme marxista català, en les mobilitzacions populars, la repressió, l’ordre públic i les forces policials en el marc cronològic del franquisme i la Transició.
Entre d’altres títols, ha publicat Vides truncades. Repressió, víctimes i impunitat a Catalunya, 1964-1980 (2018), del qual va sorgir el documental Vides truncades. Històries d’impunitat (Ottokar-TV3, 2019); Corre democràcia, corre. Mobilització i repressió a la Catalunya de la Transició, 1975-1980 (2019, en coautoria, premi Crítica Serra d’Or d’investigació 2020) i Las otras víctimas. La violencia policial durante la Transición, 1975-1982 (2022).

RSS

Agenda

Jornades Europees d'Arqueologia al Museu d'Història

Horari: De dijous 12 a diumenge 15 de juny diferents horaris
Lloc: Museu d'Història de Sabadell
Preu: Gratuït

Amb motiu de les Jornades Europees d’Arqueologia que tindran lloc el cap de setmana dels dies 13 ,14  i 15 de juny, el Museu d’Història organitza diverses activitats relacionades amb l’arqueologia a la nostra ciutat:

DOMINICAL 20 de juliol Visita guiada a la Torre de l'aigua

Horari: Diumenge 20 de juliol a les 11:00
Lloc: Torre de l'Aigua
Preu: Gratuït

El diumenge 20 de juliol us convidem a visitar la Torre de l’aigua.

Totes

RSS

Destaquem

La Xarxa de Museus d'Art de Catalunya ens estrenem a Instagram!

10 anys de Xarxa!

25 museus, infinites històries!

SOM CAPAÇOS AL MUSEU D'ART. Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat

Des del 4 de novembre fins el 3 de desembre s'ofereixen diferents activitats organitzades per l’Ajuntament de Sabadell i entitats de la ciutat.

 

Nou butlletí de Museus

Aquest mes de novembre de 2024 es posa en marxa el butlletí del Museu d'Art i el Museu d'Història de Sabadell.

TROBADA AMB FAMILIARS D'EXILIATS SABADELLENCS DEL 1939 A AMÈRICA

L'Arxiu Històric i el Museu d'Història de Sabadell reuneixen a familiars d'exiliats sabadellencs a Xile i Mèxic de l'any 1939.

23 d’octubre de 2024

Biografies dels exiliats

Més destacats

Exposicions temporals

L'ESSÈNCIA DEL MUSEU D'HISTÒRIA DE SABADELL. Una exposició participativa, una exposició compartida

Al Museu d'Història

Al territori

Del 4 de setembre de 2025 a l'1 de febrer de 2026

Festa Major de Sabadell

ÁNGEL CAMINO I LA NATURA

Inauguració: dijous, 15 de maig, a les 19h.

Del 15 de maig al 31 d'agost del 2025

Al Museu d'Art

En el marc del Dia Internacional dels Museus

 

Totes


A un sol click