JOAQUIM MONTSERRAT 1950-2016. L’EMOCIÓ DEL GEST

De l'1 de setembre del 2016 al 29 de gener del  2017 al Museu d'Art.

Inauguració; dijous, 1 de setembre, a les 6h., en el marc de la Festa Major.

Comissariada per Rossend Lozano, doctor en Història de l’Art, i especialista en historia de l’art sabadellenc, la mostra presenta per primer cop un recorregut per la trajectòria vital i artística d’un dels artistes més representatius de les avantguardes pictòriques a Sabadell. Com diu el mateix Rossend Lozano, Joaquim Montserrat és “una figura irrenunciable de la història de l’art local”. Certament, la seva obra i la seva trajectòria el converteixen en un dels artistes de la ciutat més coneguts i és indiscutiblement un dels protagonistes de la irrupció de la pintura informal i gestual en l’art sabadellenc.

La personalitat de Joaquim Montserrat, “Quim” (com li agrada ser anomenat), transcendeix clarament l’estricte marc d’una carrera artística i esdevé una aventura on l’art i la seva vida estan totalment entrellaçats, imbricats de manera apassionada al llarg de la seva existència. La seva activitat actual dóna encara signes inequívocs, als 82 anys, de la seva rejovenida vitalitat i creativitat, iniciant projectes i renovant les seves experiències, perspectives i aportacions.

De la mateixa manera que el Quim és un dels noms forts de l’art sabadellenc, el catàleg que acompanya l’exposició ha d’esdevenir una publicació imprescindible en tota biblioteca d’aquesta ciutat. El Rossend Lozano hi explicarà el seu art, la seva personalitat i la seva trajectòria artística, mostrant els resultats d’una intensa recerca que ja fa molts anys que va començar. El seu text es completarà amb dues aportacions imprescindibles, dues visions de l’artista des de punts de vista diferents però complementaris. La doctora Lourdes Cirlot, vicerectora de Relacions Institucionals i Cultura de la Universitat de Barcelona, contextualitzarà la seva obra i la situa dins del panorama artístic de Catalunya a la segona meitat del segle XX. La pintora Càndida Bracons, en canvi, el mostrarà amb ulls d’artista i evocarà el Quim més personal, l’amic artista amb el qual, després d’anys de coneixença, fan un binomi molt especial.

Un dels objectius del Museu d’Art de Sabadell és estudiar i difondre els artistes de la ciutat que han conformat la nostra identitat per tal d’anar configurant discursos renovats sobre el nostre patrimoni artístic. El procés de gestació d’aquesta exposició ha permès localitzar l’obra de Joaquim Montserrat que conserven institucions i particulars, ha recuperat documents gràfics i visuals inèdits i ha proporcionat l’oportunitat de restaurar obra del pintor. Tota aquesta informació quedarà a disposició de la ciutadania i, tant de bo, serveixi perquè en el futur es generin noves recerques i nous discursos sobre Joaquim Montserrat i les avantguardes pictòriques a Sabadell.

L’exposició es podrà veure fins el 29 de gener del 2017 i estarà complementada amb diferents activitats de difusió. Durant la Festa Major s’oferiran visites guiades i tallers familiars gratuïts.