ARQUITECTURA EN PÚBLIC
Sabadell acull, en el marc de la Capitalitat Cultural Catalana 2024, un programa d’activitats per reivindicar l'Arquitectura i apropar-la a la ciutadania.
La delegació del COAC al Vallès, el Centre Obert d’arquitectura i l’Ajuntament de Sabadell reivindiquen la vessant cultural de l’arquitectura en el marc de la Capitalitat de la Cultura Catalana de Sabadell.
El programa ’‘Arquitectura en públic’ consta d’activitats obertes a la ciutadania i es centren en tres moments, amb els corresponents items:
- Maig-juny: obrim el coneixement arquitectònic, mitjançant xerrades-conferències i tallers a les aules
- Setembre: obrim la Casa dels/les arquitectes, en clau lúdica, convidant la ciutada-nia a la nostra festa
- Octubre: obrim la mostra d’arquitectura, explicant i visitant amb el públic diverses arquitectures de la ciutat
- Maig-juny. Conferències i aules. Obrim el coneixement arquitectònic
S'han celebrat 11 conferències divulgatives i una de cloenda, en les que s’han descobert 11 temes quotidians aparentment desvinculats entre si però que, en realitat, tenen un fort vincle comú, i és l’exercici de l’arquitectura.
Aquest temes han explicat els vincles entre l’arquitectura i l’escena, la participació ciutadana, l’experiència, les emergències, el cinema, el poder, la sostenibilitat, la planificació de la ciutat, els espais per a l’ensenyament, la llum i l’habitatge social.
Hi han participat arquitectes especialistes, majoritàriament sabadellencs, amb un altíssim nivell d’especialització i uns perfils professionals singulars vinculats a la universitat, la recerca, les àrees temàtiques corresponents,... que han posat de manifest no només el grau de complexitat i riquesa que la disciplina comprèn, sinó també el talent que la nostra ciutat aporta al conjunt del sector i del país.
També s’han celebrat tallers d’arquitectura a les aules per a infants i joves, en 6 escoles de la ciutat, dins del programa ‘Arquitectura a les Aules’, un seguit d’accions a les aules impulsat per la Demarcació de Barcelona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, en els que es busca que l’alumnat descobreixi, analitzi i actuï sobre el seu entorn amb la mirada posada en l’arquitectura per apropar aquesta disciplina a infants i joves, tal com recull la Llei d’Arquitectura.
- Setembre. La Festa. Obrim la casa dels i les arquitectes
Durant la Festa Major de Sabadell d’enguany, concretament el dissabte 7 de setembre, la delegació del COAC al Vallès organitza la Festa els Arquitectes del Vallès que, de manera extraordinària en aquesta edició, s’obrirà a la ciutadania.
El recinte dels Jardinets de la Caixa, i les seves instal·lacions vinculades serà el lloc on, durant tot el dia, se celebraran activitats destinades al públic en general, i als i les arquitectes de Sabadell i del Vallès. Es realitzaran exposicions, projeccions audiovisuals, actuacions teatrals, tallers infantils i juvenils (dansa, retallables, construcció d’una cúpula Leonardom en peces de fusta, maquillatge, tèxtil i dibuix arquitectònics...) amb l’arquitectura com a disciplina i el seu exercici professional com a fil conductor.
Les exposicions i projeccions audiovisuals giraran al voltant de les Mostres d’Arquitectura fetes per la Delegació del Vallès. Es comptarà amb els treballs de disseny de la imatge gràfica d’Arquitectura en Públic realitzades per l’escola ESDI.
- Octubre. La Mostra d’arquitectura.
Les activitats destinades a octubre, es presentaran properament.
Destaquem la presentació de l’itinerari "La interrelació entre arquitectura i espai públic al centre de Sabadell. Casos concrets de diàleg entre edificis singulars i els seus entorns immediats", el dissabte, 5 d’octubre a les 10h., a càrrec de Josep Lluis Gorina, arquitecte i membre de COAC en el marc de la FOCUS WEEK MANIFESTA.
Aquest itinerari i ELS CENTRES DE SABADELL / Evolució de l’actual centre simbòlic de Sabadell. Entre la porta de Barcelona a la porta de l’Àngel, s’ofereixen a partir del curs que ve a tots els alumnes de primària i de secundària a través del portal de Ciutat i Escola, formant part de l’oferta del Museu d’Art de Sabadell; la formació en el camp de l’arquitectura i de l’espai públic com a part del patrimoni de les ciutats, que permet qüestionar i donar resposta al perquè de les coses com una part imprescindible de l’acció d’aprehendre i com l’arquitectura que ens envolta influeix en la seva percepció i identitat.