SABADELL 1300. El Raval medieval

Del 13 de maig al 26 de juny de 2022

DIA INTERNACIONAL DELS MUSEUS / 18 DE MAIG DE 2022

Al Museu d'Història

Horari especial (La Nit dels Museus): Dissabte 14 de maig de 17 a 24 h

Es presenta una mostra de les troballes arqueològiques realitzades en diverses intervencions arqueològiques fetes en el sector del Raval de Dins i la Via de Massagué entre els anys 2020 i 2021.
Aquests treballs d’investigació arqueològica han posat al descobert les restes de la muralla i del fossat medieval (segle XIV) i d’un gran casal gòtic (segles XIV-XV), entre d’altres estructures, i aquesta és la fase del jaciment que s’explicarà amb més detall en l’exposició. La muralla encerclava i protegia l’antic barri medieval del Raval, i el casal, edificat intra murs dins el barri del Raval i recolzat a la muralla, és molt probable que fos propietat de la persona el nom de la qual està gravat en una matriu de segell que s’ha trobat en l’excavació. En relació a aquest casal s’han documentat fonamentacions de murs i retalls que delimiten diversos àmbits de compartimentació interiors, així com el sector de magatzem de productes agrícoles, amb un total de 10 sitges, que es poden datar entre els segles XIII i XIV, i un gran retall a manera d’àmbit subterrani de gran capacitat.

Entre els objectes que s’exposaran, destaquen:
- Una matriu de segell de bronze (sigillum) personalitzat amb llegenda inscrita amb grafia gòtica a l’orla, amb un nom de persona i un motiu heràldic central amb ballesta, fet pel qual es podria atribuir a la família Ballester. Aquest tipus de peces eren propietat de personatges rellevants de la noblesa i baixa noblesa, i servien per signar i segellar sobre cera (lacre) documents i pergamins.
- Diverses peces d’una ballesta (arma). Consisteixen en una nou d’os (per subjectar la corda de la ballesta), que es va localitzar juntament amb les peces de ferro i bronze del seu mecanisme i fixació a l’estructura de fusta.
- Mig florí d’or de Pere III el Cerimoniós.
- Una punta de llança de ferro.
- Diverses sivelles de bronze.
- Daus d’os.
- Ceràmica de cuina i de taula.

El conjunt d’aquestes troballes i les restes de les construccions que les contextualitzen ens permeten aprofundir en el coneixement històric del Raval medieval de la vila de Sabadell, un espai urbà que avui se’ns presenta més rellevant, socialment i econòmicament, durant l’època de la baixa edat mitjana.

El comissariat de l'exposició és a càrrec de Jordi Roig Buxó (Arrago SL).

La mostra comptarà amb una rèplica d'una ballesta de l'època, realitzada per l'artesà i especialista en recreació històrica Arnau Moratona.

Activitats a l'entorn de l'exposició
- Dissabte 14 de maig, a les 19 h: concert d’alumnes de l’Aula de Cambra del Conservatori Professional de Música de Sabadell. Al MHS. Aquest dia el museu obrirà les portes fins a les 12 h de la nit.

- Diumenge 15 de maig, d’11 a 14 h: “Manuscrits, tinters i pergamins”, taller per a famílies, grans i petits. A la plaça del Gas.
- Diumenge 15 de maig, a les 12 h: “La forja i el segellat amb lacre medievals”, demostració a càrrec de Scemenis. Al pati del MHS.
- Dimecres 18 de maig, a les 18 h: visita guiada a l’exposició permanent “Sabadello, el naixement d’una vila (segles XI-XIV)” i a l’exposició temporal “Sabadell 1300. El Raval medieval”. Al MHS.
- Dimecres 1 de juny, a les 18’30 h: conferència "El Raval medieval de la vila de Sabadell (segles XIII-XV). L’aportació de l’arqueologia urbana al seu coneixement històric", a càrrec de Jordi Roig Buxó, comissari de l’exposició. A la sala d’actes del MHS.