Visites al magatzem del MHS

Horari: Dilluns 23 de setembre a les 17:30, 18:00 i 18:30
Lloc: Magatzem del MHS
Preu: Gratuït

El MHS organitza visites al magatzem per conéixer la recerca arqueològica que s'està portant a terme.

Fa 3.000 anys, la plana del Vallès estava ocupada per comunitats pageses que van adoptar un ritual funerari singular: la incineració. Això va significar un important canvi ideològic, perquè fins llavors els difunts eren inhumats en sepultures col·lectives excavades al subsol.

La necròpolis de Can Piteu - Can Roqueta, datada entre el bronze final i la primera edat del ferro (del 1000 al 600 aC), és la més important de tota Catalunya i una de les més grans de la península ibèrica pel gran nombre de tombes documentades, el llarg període d’ús i la quantitat i qualitat de les dades obtingudes. En total, s'han documentat més d’un miler de tombes, al voltant de 2000 vasos, unes 550 peces metàl·liques i s’han individualitzat més de 600 conjunts de restes humanes cremades.

El projecte de recerca arqueològica El Vallès a finals de la prehistòria. Canvis i continuïtats a Can Roqueta i a l’entorn del riu Ripoll, coordinat per Francisco Javier López Cachero de l'Institut d'Arqueologia i Seminari d’Estudis i Recerques Prehistòriques (SERP) de la UB està portant a terme l’excavació de diverses urnes recuperades a les intervencions arqueològiques a Can Piteu – Can Roqueta. Aquestes urnes tenen una antiguitat de tres mil anys i contenen restes incinerades de les persones que s’hi van enterrar.

Excepcionalment, el dilluns 23 de setembre s’organitzen visites per a poder conèixer de primera mà la feina de l’equip de recerca arqueològica. Degut a la limitació d’espai de circulació de les instal·lacions, les visites es faran en grups petits i tindran una durada de mitja hora cadascuna. Les inscripcions es poden fer trucant al Museu d’Història al 93 727 85 55.

urnaweb
Peu de foto: excavació d’una urna de Can Piteu – Can Roqueta. 2023, Paula Solé / MHS.