PLATS D'ART DE XAVIER ORIACH PER AL III MEMORIAL ÀLEX SEGLERS
El dimecres, 1 d’octubre, ha tingut lloc, l’acte de lliurament del III Memorial Àlex Seglers; els Plats d’art de Xavier Oriach han estat els guardons que s’han entregat a les persones i entitats proposades.
En aquesta edició, el jurat del Memorial ha acordat, per unanimitat, guardonar Miguel Àngel Aguilar, a proposta de la Comissió de la Convivència de l’Ajuntament de Sabadell, per la seva contribució en l’à mbit de la justÃcia, per la defensa dels drets humans i la lluita contra la discriminació de tot tipus; i a l’Associació Àkan per la seva tasca dià ria d’atenció a les persones en situació de vulnerabilitat i per la seva tasca de conscienciació social sobre els reptes que implica la immigració en un paÃs d’acollida.
L’acte ha estat conduit pel redactor de La Vanguà rdia, Plà cid GarcÃa-Planas. El Memorial vol reconèixer a persones i entitats que treballen per a la cohesió social a partir del Pacte dels Valors per la Convivència, fomentant el dià leg en la diversitat de creences i conviccions, defensant els drets humans, en especial de les persones més vulnerables, i els principis democrà tics i en el compromÃs social vers la millora de la societat.
Plats d’Art
Plats d’Art recull la idea de fa més de cent anys. A l’exposició permanent del Museu d’Art de Sabadell La col·lecció 1875-1936, a l’apartat dels Academicismes del segle XIX, es reflecteix l’activitat artÃstica de la nostra ciutat de fa dos segles; en l’espai dedicat al paisatgisme es pot apreciar el treball realitzat pel ceramista Marià Burguès i els pintors Llorenç Lladó i Ramon Quer, un treball acurat i molt significatiu d’un perÃode en què els postulats estètics imperants de l’època seguien els cà nons més tradicionals, sempre, però, amb una gran qualitat formal. L’atmosfera i l’elegà ncia descriptiva d’aquell moment captiven l’espectador contemporani per la singularitat de l’objecte.
S’ha recollit aquesta idea de col·laboració que permet perpetuar l’esperit d’una època sota un prisma contemporani i amb una mirada respectuosa cap al passat artÃstic immediat de la ciutat de Sabadell. Plats d’art són unes peces d’inestimable valor i raresa, que simbolitzen la vitalitat artÃstica de la nostra ciutat.
S’ha promogut la complicitat entre diversos artistes locals, els plats cerà mics els ha elaborat el ceramista LluÃs Clapés, amb acabats i tècniques diverses segons les indicacions i els suggeriments de cada artista. Alfons Borrell, Fina Miralles, Xavier Oriach i Agustà Puig els han pintat a mà i els han signat al revers.
Aquestes obres s’han fet grà cies a la contribució desinteressada dels artistes i a la col·laboració de la Fundació Obra Social La Caixa.
Memorial Àlex Seglers
L’Àlex Seglers des de la seva vessant professional i acadèmica, com a expert en el fet religiós, ens ha deixat un gran llegat en l’à mbit de la convivència. Conseqüent amb les seves pròpies creences i conviccions, el professor Seglers va acostar les legislacions estrangeres i nacionals en el camp de la religió a diferents grups i col·lectius. Va fer possible, en innombrables ocasions, que el fet religiós, evitant confrontacions estèrils, formés part de la convivència amb el compromÃs de compartir espais i valors.
El Memorial Àlex Seglers té per objecte atorgar un reconeixement a la tasca feta per persones individuals o entitats en la promoció dels valors que sustentin la convivència a Catalunya i que prenguin com a base comuna del respecte a la diversitat de cultures, de creences, que contribueixin al dià leg entre persones de diverses creences i per la defensa dels drets humans i dels valors del món contemporani.
El Memorial Àlex Seglers es concedeix anualment. El jurat està integrat per diferents persones representants de l'Ajuntament de Sabadell, representants de les entitats i organismes col·laboradors aixà com per experts en matèria de Drets Humans i representants de la diversitat de creences i conviccions.