DOCUMENTAL: "TERESA REBULL. ÀNIMA DESTERRADA"

L'Ajuntament de Sabadell i el MHS porten a Sabadell un documental que recupera la memòria recent d'una lluitadora sabadellenca i referent històric de la Nova Cançó catalana

El proper divendres 2 de desembre, a 2/4 de 7 de la tarda, es projectarà el documental Teresa Rebull. Ànima desterrada, de la realitzadora Susana Barranco, estrenat a Barcelona el passat 6 d’octubre. Presentaran l’acte Juli Fernàndez, alcalde de Sabadell, i la mateixa Susana Barranco. L'acte tindrà lloc al Cinema Imperial (plaça de l'Imperial, 4).

Aquest documental explora la figura de Rebull com a “àvia de la Nova Cançó”, la passió per la pintura i la força amb què encarava la vida, a més del camí de l’exili.

El film, en coproducció amb TV3 i amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat, l’Obra Social “la Caixa” i la Diputació de Barcelona, compta amb la participació de Lluís Llach, Marina Rossell i altres testimonis propers a la Nova Cançó i a la vida de l’artista.

El documental

Teresa Rebull, Ànima desterrada és un documental sobre política i art i també sobre l’exili i la vida. La pel·lícula explora la figura de Teresa Rebull, des de diverses perspectives: com a dona política i activista, com a dona artista, cantant i pintora, mostrant la seva riquesa i la seva complexitat. D’una banda, el documental explora el camí de l’exili, les dificultats de la fugida i la duresa d’una realitat imposada, i de l’altra, la seva figura com a àvia de la Nova Cançó, la passió per la pintura i la força amb què encarava la vida.

A partir d’un retrat intimista de la cantautora sabadellenca Teresa Rebull, el documental recorre la història del moviment d’esquerres de la República, l’exili, la vida en un país estranger i el record de Catalunya. Rebull no va renunciar mai als seus ideals polítics i va actuar sempre amb una absoluta coherència i amb la llibertat com a emblema. El film mostra el procés de preparació i d’assajos d’un recital concert de Rebull a Barcelona, un recital poètic amb els poemes de les seves cançons, acompanyat de música i dels seus amics més especials, un comiat de la cançó i la poesia amb el seu públic. Tot i que malauradament no es podrà gaudir d’aquest últim concert, Teresa Rebull ha deixat tot un llegat de pensament poètic i polític.

L’interès d’aquest documental rau tant en el retrat d’un moment històric crucial per entendre l’avui i de les persones d’aquest moment, com en la integritat dels ideals polítics i en la fascinació que genera la passió per la vida de Teresa Rebull, una dona explosiva, expansiva i enèrgica.

Per tots aquests motius el documental respon a la necessitat, d’una banda, de defensar la història dels oblidats i de les persones que n’han format part i, d’altra banda, rememora l’art i la lluita de Teresa Rebull. Ànima desterrada és un reclam a la vida, a la passió i a l’art, un reclam a favor de la memòria històrica, de la recuperació dels oblidats de la guerra i una reivindicació de l’exili com a viatge obligat.

Teresa rebull al seu domicili de Banyuls, el 17 de gener de 2015, poc abans de morir (Cesc Prat).

Susanna Barranco, realitzadora

Creadora multidisciplinària, Susanna Barranco treballa en diversos àmbits artístics des d’una forta empremta personal. L’any 1999 va crear la companyia que porta el seu nom, en la qual treballa en col·laboració amb diferents professionals per dur a terme els seus espectacles. Com a directora i actriu cal destacar Massa tard per ser pessimista (2013). Ha publicat diversos llibres i com a documentalista ha creat, dirigit i realitzat: Sóc part del teu món (2008), Ferides (2009), Buits (2011), El silenci del Jonc (2013) i Caure del niu (2015).

Tràiler del documental: http://bit.ly/2gyEGyo

Activitat gratuïta: fins exhaurir la capacitat de l'aforament.