EXPOSICIÓ "MÉS ENLLÀ DE MAUTHAUSEN. FRANCESC BOIX, FOTÒGRAF"

L’exposició s’emmarca en el programa d’activitats del Programa de Memòria Històrica de Sabadell i il·lustra l’apassionant testimoni del fotògraf català Francesc Boix d’un període que va des de la seva joventut, les vivències de la Guerra Civil i l’exili, la deportació al camp de concentració nazi de Mauthausen, el seu alliberament i la vida com a reporter gràfic després de 1945 fins la seva mort, el 1951. En algunes de les imatges de Mauthausen hi apareixen alguns dels sabadellencs que hi patiren el confinament i que van sobreviure, com també en alguna altra fotografia feta vers l’any 1950 a l’exili francès hi apareix Josep Moix i Regàs, alcalde sabadellenc durant la Guerra Civil i aleshores secretari general del PSUC a París.

Es tracta de la primera exposició retrospectiva del fotògraf català que en mostra la vida i la professió i que conté un total de 132 imatges impactants i moltes d’elles inèdites.

La mostra ha estat organitzada i produïda per l’Amical de Mauthausen i altres camps i de totes les víctimes del nazisme d’Espanya, la Comissió de la Dignitat i el Museu d’Història de Catalunya.

La inauguració comptarà amb l’assistència del president de l’Amical de Mauthausen, Enric Garriga, i la comissària de l’exposició, Rosa Toran.

Àmbits i continguts de l’exposició

Aquesta exposició és la primera retrospectiva del fotògraf català, que recull la memòria gràfica d’una vida curta –Francesc Boix mor als 30 anys-, però intensa, que s’emmarca en el nou fotoperiodisme de l’època, que informa sense indiferència amb una Kodak entre mans o una Leica. Un fotògraf compromès amb la memòria col·lectiva i la dignitat dels republicans deportats, i un testimoni clau a l’hora d’inculpar els dirigents nazis i membres de diversos camps de concentració.

L’exposició es divideix en 5 àmbits:

1.    Introducció.
2.    Joventut, Guerra Civil i Exili (1920-1941).
3.    La deportació (1941-1945).
4.    Una nova vida (1945-1951).
5.    Francesc Boix, un fotògraf del seu temps.

Supervivents del camp de Gusen i crematoris del camp de Mauthausen, maig de 1945 (Francesc Boix / Fons Amical de Mauthausen, MHC).

Francesc Boix, fotògraf

Francesc Boix Campo va néixer al barri del Poble Sec de Barcelona el 31 d’agost de 1920, en el si d’una família republicana i catalanista, amb vincles amb els cercles llibertaris. De ben jove compartí  amb el seu pare l’afició per la fotografia. Quan esclata la Guerra Civil pel cop d’estat del General Franco, Boix s’afilia a les Joventuts Socialistes Unificades (JSU), col·labora amb la premsa comunista i comença a recórrer els fronts de guerra fent fotografies per documentar la lluita antifexista i estimular les accions a la rereguarda.

Cap al final de la Guerra d’Espanya Francesc Boix fuig a França amb la seva unitat militar i en plena II Guerra Mundial acaba essent deportat a Mauthausen. A finals del 1941 dins del camp és destinat al servei d’identificació. Connectat amb els cercles comunistes del camp, ben aviat estableix relacions interessades amb els SS que li permeten fer accions de suport als confinats espanyols i acumular proves contra els botxins nazis, bàsicament amagant negatius fotogràfics amb què els alemanys documentaven tot el que passava el camp. Aquests clixés van ser trets del camp clandestinament amb l’ajut dels joves que formaven part del comando Poschacher i van ser amagats a la casa veïna de la família d’Anna Pointner.

Un cop alliberat el camp i finalitzada la guerra, aquesta documentació fotogràfica i el testimoni de Francesc Boix van ser cabdals en els judicis de Nuremberg i de Dachau.

Un cop establert a París, sense poder retornar a Espanya, inicia una nova vida de reporter gràfic que li permet documentar esdeveniments relacionats amb l’activitat política del PCE, del PSUC i de les JSU a l’exili i cobrir altres esdeveniments polítics i socials del moment, a càrrec de publicacions com Regards, L’Humanité i Ce Soir.

Boix, amb la salut molt malmesa des del seu internament al camp de concentració de Mauthausen, va morir el 7 de juliol de 1951 a l’hospital Rothschild i va ser enterrat al cementiri parisenc de Thiais.

Visita de Heinrich Himmler al camp de Mauthausen, abril de 1941 // Francesc Boix a l'hotel on s'allotjava durant el judici de Nuremberg, 28 i 29 de gener de 1946 (Fons Amical de Mauthausen, MHC).

Activitats a l’entorn de l’exposició

A la sala d’actes del Museu d’Història de Sabadell (carrer de Sant Antoni, 13):

-    Dimecres 27 de març, a les 19 h de la tarda

Conferència: “Els republicans espanyols als camps nazis: itineraris i responsabilitats”, a càrrec de Rosa Toran i Belver, historiadora i membre de l’Amical de Mauthausen i altres camps.


-    Dimecres 24 d’abril, a les 19 h de la tarda

Conferència "L'holocaust en set caixes", com a cloenda de l’exposició Deportats. 60 sabadellencs als camps nazis (1940-1945) (actualment instal·lada al Museu d’Història de Sabadell), a càrrec de Dory Sontheimer, autora dels llibres Les set caixes (2014) i La vuitena caixa (2017), que tracten de la seva història familiar i l’holocaust jueu.