HOMENATGE PÒSTUM A MIQUEL CIVIL I DESVEUS. Dimecres 15 de maig, a les 19 h

Homenatge pòstum a Miquel Civil i Desveus, exiliat cultural i sumeròleg. Al Casal Pere Quart (Rambla, 69), el dimecres 15 de maig, a les 19 h.

Hi intervindran:

- Lluís Feliu, Institut del Pròxim Orient Antic. Universitat de Barcelona.

- P. Pius-Ramon Tragan, Scriptorium Biblicum et Orientale. Monestir de Montserrat.

- Oriol Civil i Desveus, germà.

(Gonzalo Rubio / The Washington Post, 30-1-2019)

 

Miquel Civil Desveus (Sabadell, 1926 / Chicago, 2019) va desenvolupar una carrera  internacional brillant en el camp de l’assiriologia, i més concretament en la llengua i la cultura sumèries.

Doctor en Lletres per la Universitat de París (1965), Civil va exercir durant més de trenta anys com a professor ordinari de llengua sumèria a l’Institut Oriental de la Universitat de Chicago, considerat com un dels centres d’investigació més prestigiosos del món en aquest camp.

Després d’uns anys com investigador i docent al Museu d’Arqueologia i Antropologia de la Universitat de Pennsilvània (1959-1962), on es guarda una de les col·leccions més importants de tauletes cuneïformes del món, va anar a l’Institut Oriental de Chicago, primer com a professor associat i, a partir de 1970, com a ordinari, fins a la seva jubilació. Va exercir també com a director d’estudis associat estranger a l’Escola Pràctica d’Estudis Superiors de París, durant el curs 1968-1969.

La feina de Civil com a investigador i editor de textos sumeris el portà a treballar als principals museus del món on es guarden les col·leccions de tauletes sumèries, com ara el Museu Britànic, el Museu del Louvre o el Museu Arqueològic d’Istanbul. També va exercir d’epigrafista oficial de l’expedició Nippur, la gran missió arqueològica de l’Institut Oriental de Chicago a l’Iraq.

Fou membre del comitè editorial del Chicago Assyrian Dictionary i coeditor de la sèrie Materialien zum sumerischen Lexikon (Materials per al lexicó sumeri), així com de la sèrie Texts from Cuneiform Sources, a la primera de les quals va publicar mitja dotzena de volums imponents que constitueixen l’obra de referència imprescindible de la lexicografia sumèria.

Civil fou membre de la Societat Oriental Americana, les Escoles Americanes de Recerca Oriental, la Societat Lingüística d’Amèrica, la Societat Nord-americana del Diccionari, l’Associació de Lingüística Computacional i l’Associació d’Antropologia Actual.

La vinculació amb la Universitat de Barcelona es remunta a finals dels anys setanta. Civil va col·laborar amb l’Institut del Pròxim Orient Antic (IPOA), anomenat anteriorment Institut d’Estudis Orientals, impartint classes de llengua i literatura sumèries en els cursos de postgrau que s’hi organitzaven, així com en cursos monogràfics de lexicografia sumèria, l’últim dels quals va ser el 1996.

En resum, les seves investigacions abraçaven l’estudi integral del món sumeri: la lexicografia, la tecnologia i la cultura material, la literatura, la gramàtica,...

La seva excel·lència intel·lectual va ser reconeguda per la mateixa Universitat de Barcelona quan el va investir, l’any 2000, doctor honoris causa.