SABADELL RECUPERA UNA PLACA PINTADA DE LA GUERRA CIVIL

El dimecres 11 de març s'inaugura la placa del carrer de Josep Miquel (1937) com a nou espai de la Xarxa d'Espais de Memòria del Memorial Democràtic

L'acte tindrà lloc al carrer de Sant Miquel, cantonada amb Vila Cinca (Creu Alta), a les 12'30 h del migdia. Text del parlament de la presentació de la placa, autor: David Ferrer Revull

 

 La placa pintada

 Aquesta placa pintada es va fer durant la Guerra Civil, l’any 1937. Al carrer de Sant Miquel, nom que es manté actualment, se li va posar el nom d’un pioner de l’anarcosindicalisme sabadellenc: Josep Miquel i Clapés (Sabadell, 1859-1931). Un cop acabada la guerra, el 1939, la placa pintada va restar en l’oblit fins l’actualitat. En els darrers anys diversos veïns, col·laboradors i tècnics del Museu d’Història de Sabadell i de l’Arxiu Històric l’han referenciat i posat en evidència, n’han valorat el seu interès patrimonial i n’han impulsat la seva recuperació i posada en valor en l’espai públic com a element de la nostra memòria col·lectiva. Aquest element es trobava ja en un estat de deterioriament important.

Des del 2017, amb motiu d’un projecte de promoció d’una obra nova en l’edifici on es va pintar la placa i que s’havia d’enderrocar, el MHS el va analitzar i en va promoure la seva recuperació, restauració i reposició, d’acord amb la promotora Salas, que n’ha finançat els costos. També gràcies a la promotora s’ha pogut senyalitzar aquest element de memòria, d’acord amb el programa identificatiu de la Xarxa d’Espais de Memòria del Memorial Democràtic.

L’any 1979 Sabadell ja havia dedicat un carrer del barri de la Creu de Barberà amb el nom d’aquest anarquista sabadellenc.

La placa restaurada (MHS).

Josep Miquel i Clapés (Sabadell, 1859 / 19 de desembre de 1931)

Teixidor, militant anarquista i veí de la Creu Alta, era conegut com l’avi Miquel. Va ser cofundador de la Primera Internacional a Catalunya i delegat a Sabadell de l’Associació Internacional dels Treballadors (AIT). Participà activament en la Vaga de les Set Setmanes (1883) i fou un dels organitzadors del Primer de Maig de 1890. A Sabadell també va participar en els conflictes de la Setmana Tràgica (1909) i a la Vaga general revolucionària de l’estiu de 1917. A causa de la repressió i de les tortures que va patir, va quedar paraplègic.

  Josep Miquel i Clapés, ca. 1916 (Arxiu Agustí Serra d'Andreu Castells / AHS).

Treballs de restauració

La restauració de la placa pintada ha anat a càrrec de Margalida Massanet Vives. La peça estava molt deteriorada i els treballs de restauració han consistit en la seva neteja, en la consolidació i reintegració del seu suport, i en la reintegració cromàtica dels morters i de la capa pictòrica.  Té unes mides de 40 cm x 60 cm x 6 cm, presenta una policromia feta amb un fons blau amb lletres blanques fetes amb plantilla i aplicades a pinzell. El cognom està posat en castellà: “Carrer Josep Miguel”.

Un nou espai de memòria de la Xarxa d’Espais de Memòria del Memorial Democràtic a la ciutat

Sabadell afegeix un nou espai de memòria a la xarxa liderada pel Memorial Democràtic de Catalunya. Amb aquest espai simbòlic de la Guerra Civil espanyola i referent d’un dels pioners de l’anarcosindicalisme sabadellenc i català, la ciutat ja compta amb un total de 4 espais de la Xarxa d’Espais de Memòria. Els altres espais senyalitzats i visitables són l’Arsenal i Polvorí de l’Aeroport (Guerra Civil), les Coves de Sant Oleguer (Primer Franquisme) i el Pavelló Municipal d’Esports – Vaga general del 1976 (Lluita antifranquista).

Estat de la plaxca l'any 2017, abans de ser recuperada i restaurada (MHS).