Exposicions virtuals
Exposicions
VISITES
VISITA A 3D AUDIOGUIA INSTAL.LACIÓ VÍDEO ARTÍSTICA 360º
CASA FÀBRICA TURULL I MUSEU D'ART DE SABADELL EXPOSICIÓ PERMANENT I CASA FÀBRICA TURULL UNA CASA, UNA CIUTAT, DOS SEGLES
EN OCCITÀ ARANÈS, CASTELLÀ DE LLUÍS CAMPMAJÓ
FRANCÈS I ANGLÈS AMB GUIÓ DE PLÀCID GARCIA PLANAS
200 ANYS DE LA CASA FÀBRICA TURULL
ONA MARCET
ONA MARCET
STATEMENT
El present projecte és el començament d’alguna cosa. Un assaig. Una sèrie d’aproximacions cap un món personal que ja porto temps gestant. I que any rere any va evolucionant.
La idea en si mateixa no és fàcil de definir, ja que està creixent i intentant prendre forma d’una manera més sòlida de mica en mica.
A grans trets, la idea conceptual vindria a ser un “mapa” fictici del conjunt d’idees que en formen part: la qualitat estètica de lo sinistre, el món de lo monstruós i l’art outsider. També, i de forma més subtil, i en un substrat inferior, la memòria i el record.
Encara que d’entrada sembli que hi hagi massa temes diferents per a ser tractats en conjunt, des del meu punt de vista, crec que estan molt units entre sí, i que es necessiten els uns amb els altres per a que tinguin més sentit (en aquest cas).
Tampoc es tracten tots els temes amb la mateixa importància, ja que alguns són observats des de la superfície i d’altres amb més profunditat. Segons l’interès o la repercussió que tinguin per al projecte. Però cal tenir en compte en quin està. Investigació, experimentació i consolidació. S’està fabricant. Encara s’ha d’eliminar i perfilar el que no és necessari per al projecte.
A nivell temàtic, treballo amb fotografies antigues comprades en mercats de segona mà (retrats de desconeguts que m’inspiren algun tipus d’atracciò). Seguidament, amb la impressió i la manipulació d’aquestes, sobre un acetat, apareixen com un ésser desdoblat a conseqüència de la doble o triple impressió solapada.
També treballo amb fusta. Amb la construcció de caixes de llum o de contenidors que emmarquen el retrat. I amb objectes trobats i/o comprats en mercats de segona mà, deixats, regalats....que es converteixen en caixes o contenidors per al retrat.
I tot plantejat com a una instal·lació
La idea seria la d’un conjunt bastant ampli de caixes. Amb un retrat (diferent) i una llum opaca dins de cadascuna d’elles. El conjunt visual formaria una espècie de cementiri i agrupació de records i memòries oblidades on els visitants podran imaginar les vides i comprendre la pròpia fragilitats de les seves.
I tot això per què? Amb quina intenció?
La intenció principal, és perpetuar en la memòria (físicament amb la caixa) el record fictici d’un ésser que ja ningú recorda, una imatge o un reflex d’ell, comprat a 0’20 €. Una vida molt comuna, molt poc important segons els paràmetres de la importància col·lectiva. Ja que fa reflexionar sobre el fet que moltes de les nostres propietats poden estar venudes, els nostres records i les nostres memòries que un dia van ser reals. El preu d’un record. Les nostres vides a canvi de diners, fins el final dels finals.
Al final, som el que es conforma a la nostra ment, a la nostra memòria. Però, potser necessitem elements materials que ens ajudin a ser recordats. I com abordar lo monstruós? Doncs des de la manipulació del propi record (o retrat) trobat. Desdoblant-lo, multiplicant-lo, creant accidents o deformant la pròpia imatge per donar-li un sentit més introspectiu i sinistre. És com si et poguessis posar a la pell de l’altre. A la seva via. A la seva soledat i absurditat absoluta.
I tot, des d’una perspectiva de respecte i amor cap els éssers marginals i incompresos. D’intent de comprensió, o altaveu dels oblidats. El respecte cap les vides completament insignificants i poc influents, que tenim o tindrem la majoria de nosaltres....
O potser no....

Paisatge
c. 1930
Oli sobre cartró
55 x 46 cm
Signat: Vives (angle inf. esq.)
Procedència: Desconeguda
Inv. 223
Activitats per escoles i grups
Agenda
Al museu d'Art
OBJECTIU SABADELL. Història de la fotografia, 1860 - 1936. Presentació del llibre
- Horari: Dijous, 14 de desembre, a les 19h.
- Lloc: Museu d'Art de Sabadell
- Preu: Grauït
A càrrec de María de los Santos García Felguera, doctora en Història de l’art, Josep Lluís Martin Berbois, doctor en Història contemporània i David González Ruiz, arxiver doctor en Història de l’art i comissari de l’exposició Objectiu Sabadell. Història de la fotografia 1860 – 1936.
APRENEM A MIRAR. TALLERS FOTOGRÀFICS PER FAMÍLIES. NADAL AL MUSEU D'ART
- Horari: 27,28 i 29 de desembre, de 10'30h. a 13h.
- Lloc: Al Museu d'art
- Preu: Gratuït
A càrrec de Sergi F. Moure.
Activitat paral.lela de l'exposició OBJECTIU SABADELL. HISTÒRIA DE LA FOTOGRAFIA 1860-1936
Al museu d'Història
Nadal al MHS
- Horari: Dijous 28 de desembre, dimarts 2 de gener i dijous 4 de gener
- Lloc: Museu d'Història de Sabadell
- Preu: Gratuït
Com és habitual per les Festes de Nadal el Museu d'Història de Sabadell us proposa visitar el museu amb activitats familiars, per fer amb infants i adults. Les activitats giren entorn de la tradició nadalenca.
DOMINICAL 17 de desembre: visita guiada a l'exposició "A la vora del foc" i demostració d'encesa de foc
- Horari: Diumenge 17 de desembre, a les 11:30
- Lloc: Museu d'Història de Sabadell
- Preu: Gratuït
El diumenge 17 de desembre a les 11:30 us convidem al Museu d'Història de Sabadell a la visita guiada a l’exposició temporal A la vora del foc. El foc i la humanitat a través de cent objectes.
ÉREM FERES. DIARIS PERSONALS DE COMBATENTS A LA GUERRA CIVIL. Presentació del llibre
- Horari: Dimarts 12 de desembre, a les 18’30 h
- Lloc: al Museu d'Història
- Preu: gratuït
A càrrec de Joan Comasòlivas i Font, director de l’Arxiu Històric i del Museu d’Història de Sabadell, Joan Comasòlivas i d’Oriol Riart Arnalot, l’autor.
Destaquem
Al museu d'Art
GUIES EN BRAILLE I VÍDEOS AMB LLENGUATGE DE SIGNES AL MUSEU D'ART
NOU MATERIAL ACCESSIBLE DE L’EXPOSICIÓ PERMANENT
EL MUSEU D'ART DE SABADELL AMB LES PERSONES AMB DISCAPACITATS 2023
SOM CAPAÇOS. Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat
MIRAR L’ART AMB ALTRES ULLS
SENSE TÍTOL. VIU L’ART CONTEMPORANI
LA REVISTA ARRAONA, número 40. Presentació, el proper dia 30 de novembre, a les 19h al Museu d’Història de Sabadell. Inclou l'article EL MUSEU D'ART DE SABADELL, COMPROMÈS AMB LA INCLUSIÓ.
HOMO SOCIALIS. SENSE RESTRICCIONS, A CÀRREC DE MARIA GARGANTÉ. Comissariat en línia
La Xarxa de Museus d'Art de Catalunya presenta el comissariat en línia de Maria Garganté, on se’ns convida a fer un exercici de “mirar” des del nostre present post-pandèmic, a partir d’obres d’un passat pre-pandèmic.
Als enllaços: https://xarxa.museunacional.cat/homo-socialis-sense.../
ART EMERGENT SABADELL 2023. PREMI SBD OBERT
Un any més, des del Museu d'Art de Sabadell us animem a presentar-vos a la convocatòria d'ART EMERGENT SABADELL d'enguany, organitzada per l'Acadèmia de Belles Arts.
A la present edició l'Estruch i el Museu d'Art continuen la seva col·laboració atorgant el Premi SABADELL OBERT.
SINCRONITZATS. LA APP DE CULTURA
Vols estar al dia de les activitats culturals que es fan a Sabadell? Vols saber quines activitats familiars es programen? Què fem el cap de setmana? Saps que moltes activitats són gratuïtes? Vols informació de paquets i descomptes d'entrades?
Connecta't a la cultura de Sabadell amb l'App SINCRONITZATS.
Al museu d'Història
El Safareig de la Font Nova en 3D
Ja es pot visitar el model 3D que van fer del Safareig de la Font Nova l'equip de Giravolt al seu Sketchfab
EL COLLARET TORNA A VIATJAR
Aquesta peça tan emblemàtica del Museu d'Història ha viatjat al Préhistomuseum de Flémalle/Liège, Bèlgica. Des d'aquest dissabte dia 10 de desembre forma part de l'exposició LA TERRE EN HERITAGE, DU NÉOLITHIQUE À NOUS que es podrà visitar en aquest museu fins el 29 d'agost de 2023.
JORNADES IMATGE I RECERCA 2022: COL·LABORACIÓ ENTRE EL MUSEU D'HISTÒRIA I L'ARXIU HISTÒRIC
Els tècnics de l'AHS, David Gonzàlez, i del MHS, Genís Ribé, presenten una comunicació sobre el patrimoni fotogràfic familiar de la guerra civil, exili i postguerra a les 17es Jornades Antoni Varés de Girona (16-19 de novembre de 2022)
TANIT. Col·lecció Nacional d’Arqueologia
L'Arqueoxarxa, xarxa que integra els principals museus d'arqueologia del país, entre els quals el MHS, presenta "TANIT. Col·lecció Nacional d’Arqueologia". Un projecte col·laboratiu per difondre en línia el patrimoni arqueològic català.
TROBALLA ARQUEOLÒGICA EXCEPCIONAL A SANT PAU DE RIU-SEC: UN NOU "CUNICULUS" ROMÀ
Aquest aqüeducte subterrani d'aigües netes és el segon en importància que s'ha localitzat i excavat a Catalunya. Es presentarà al públic el proper 7 de juny de 2022 en roda de premsa.
Exposicions temporals
Al museu d'Art
VINT-I-QUATRE DIBUIXOS PER A L'ÀLBUM VERSÀLIA núm. 2 , "Ànima/Cos" de RAMIRO FERNÀNDEZ SAUS
Del 8 de novembre al 17 de desembre del 2023
Al MAS
OBJECTIU SABADELL. Història de la fotografia, 1860 - 1936.
Inauguració: divendres, 1 de setembre a les 17h. al Museu d’Art i a les 18h. al Museu d’Història de Sabadell.
De l’1 de setembre del 2023 al 25 de febrer del 2024
Al Museu d’Art de Sabadell i Museu d’Història de Sabadell
Al museu d'Història
A la vora del Foc. El foc i la humanitat a través de cent objectes
El foc és la despresa de calor i llum produïda per la combustió d’un cos.