ESGLÉSIA DE LES MARES ESCOLÀPIES. La caiguda dels 67 de l'Assemblea de Catalunya

ESPAIS DE REPRESSIÓ FRANQUISTA

El 8 de setembre de l’any 1974 l'església de les Mares Escolàpies d'aquest centre escolar va ser l’escenari de la detenció de 67 persones de l’Assemblea de Catalunya que es trobaven reunides. Era la segona caiguda en importància després de la dels 113 de l’església de Santa Maria Mitjancera, a Barcelona, que va tenir lloc el 28 d’octubre de 1973. La repressió s’exercia, altra vegada, sobre el teixit de la lluita antifranquista de l’etapa final del règim del dictador.
L’Assemblea de Catalunya s’havia fundat el 7 de novembre de l’any 1971: va ser el punt inicial d’una unitat d’acció i de lluita antifranquista que no tingué referents enlloc d’Espanya fins als anys 1974-1975. L’Assemblea fou una plataforma cívica que aglutinava partits polítics, sindicats, associacions de veïns, col·legis professionals i tota mena d’entitats i centres cívics i religiosos.
El seu programa polític i el seu eslògan, “Llibertat, Amnistia, Estatut d’Autonomia”, s’estengueren ràpidament i calaren ben fort entre la població. I tot plegat, com una taca d’oli, tingué un efecte multiplicador en fundar-se, progressivament i arreu del territori, assemblees locals i comarcals. Així va passar a Sabadell, on poc temps després d’aquesta caiguda, el 27 d’octubre de 1974, al bosc de Togores, es feu la reunió fundacional de l’Assemblea Democràtica de Sabadell, també clandestina, amb una molt important participació ciutadana.
L’Assemblea de Catalunya es va dissoldre el mes d’octubre de 1977, uns mesos després d’haver-se constituït el Consell de les Forces Polítiques de Catalunya i poc després de la gran manifestació de la Diada de l’Onze de setembre a Barcelona, la “Diada del Milió”.

Crònica dels fets
La reunió de la XI Comissió Permanent de l'Assemblea s'havia de fer per tractar la problemàtica plantejada per l’aparició recent de la Junta Democràtica Espanyola. Eren les 11 del matí i la reunió pràcticament ni es va poder començar. La policia ja tenia informacions prèvies d’aquesta trobada clandestina i l'edifici fou encerclat ràpidament; començà un “setge” de sis hores fins que hi hagué la intervenció policial final i es detingueren 67 persones. Entre els detinguts hi havia quatre sabadellencs, dos dels quals representaven els no-alineats, un al PCE-i i un altre al PSUC.
Les persones més significades de l'Assemblea que es trobaven a la reunió –la major part amb antecedents policials– es van poder amagar gràcies a les monges i la policia no se n'adonà; altres fugiren pels patis i els terrats de les cases veïnes. En total hi havia unes 100 persones. L'actitud i la fermesa de la mare superiora i del vicari episcopal foren determinants per evitar mals majors amb les autoritats.
Entre les persones detingudes hi va haver algun cas de maltractaments policials. Les mostres de solidaritat amb els detinguts foren immediates; a la ciutat aparegueren diverses pintades i es llançaren octavetes, els mitjans de comunicació se'n feren ressò de seguida, les associacions de veïns i un grup nombrós d’exalumnes feren pública la reivindicació del dret a reunió, com també ho feren els arxiprestos de Sabadell en un manifest públic, i la llista dels detinguts fou publicada en diversos diaris.
La major part dels detinguts, una quarantena, quedaren en llibertat al cap de poc, després d'haver passat unes hores per la comissaria de Sabadell, primer, i dues nits a les comissaries de la Gran Via - plaça d'Espanya i de la via Laietana després, a Barcelona, i pels dipòsits dels Jutjats de Sabadell, finalment. Disset dels detinguts passaren a disposició del Tribunal d'Ordre Públic i ingressaren en presó provisional, quatre foren multats i al cap de poques setmanes tots sortiren en llibertat. Tanmateix, el combat civil per a la recuperació de les llibertats democràtiques continuà, com també la repressió, i Sabadell en fou una protagonista excepcional.

Llista de les persones detingudes


ABELA SERRA Robert
ÀLVAREZ HIDALGO Maria de la Creu
ARAGAY PRADES Francesc de Borja
ARUMÍ DELGAR Joan
AULADELL FREIXENET Joaquim
BALCELLS CIVIT Joan
BIOSCA PALAU Jordi
BLASCO BRUOLLA Lluís
BRUNET BERCH Lluís
CABACES CABACES Pere
CABRÉ MASCORDA Mª Assumpció
CABRÉ PERICÀS Rafael
CANALS GINEBREDA Josep Miquel
CAÑADA BELASTEGUI Josep
CARMONA LEÓN Salvador
CASANOVA BERDAGUER Jordi
CASAS MIQUEL Ramon
CIFUENTES PEDROSA Enric
CLAVIJO LEDESMA Juli
COLL ROSELL Gaspar
COMELLAS DOÑATE Maria
CORREAS MOLINA Josefina
COSTA ORCILA Santiago
CRESPÍ NIUBÒ Feliu
CROSAS PRAT Pere
CUCURULL TEY Fèlix
DOMINGO GUARDIOLA Emili
DUCH CORTINAS Jordi
ESPINOSA BRUÑOLA Ignasi
FERRAN PUIGBET Salvador
FELIP BENACH Mª Àngels
FONTCUBERTA BOJ Jordi Adolf
FULLÀ SALA Ferran
GARCIA ORTEGA Gregòria
GÓMEZ GARCIA Rafael
GRAS BROS Rosa Maria
JIMÉNEZ HERNÀNDEZ Maria Josep
JIMÉNEZ POVEDANO Vladimir
MAÑÉ MONTSERRAT Salvador
MARGO VIVES Bonaventura
MARTÍ RIERA Hermenegild
MARTÍNEZ BARCELÓ Josep Vicenç
MAS SUMALLA Ramon
MAYORAL VILARRÚBIA Joan
MESA LUQUE Alexandre
MOLL FERRER Blanca
NUBIOLA ARMANGUÉS Josep

OLLÉ COMES Mª Neus
ORRI RIVA Lluís
PALLARÈS MARTÍNEZ Joan Antoni
PARÉS PUNTAS Maria Eulàlia
POUSA ENGROÑAT Artur
PRUNEDA VALVEHÍ Jordi
RICARD CAPDEVILA Artur Joan
ROVIRA VILA Jordi
RUIZ MORENO Josefa
SERRALLONGA MORER Segimon
SERRA PICOLA Esteve
SERRA PUIG Josep
SUBIRACHS VILA Rafael
de la TORRE MONTMANY Jesús Genar
TORRES ESTEBAN Josep Maria
VALLBÉ ANSESA Ramon
VALLÈS ROVIRA Carles
VIDAL VILLA Josep Maria
VILLATORO FERRÉS Joan
VINENT BELSADUCH Àngela

[En negreta, residents a Sabadell]


Llibre diari de novetats de la Policia Municipal. Comunicat del 8 de setembre de 1974, torn de matí, p. 213 (r) (AHS / Fons Municipal)

Octaveta de solidaritat amb els 67 detinguts, del Front Nacional de Catalunya, recollida per la Policia Municipal. 9 de setembre de 1974 (AHS / Fons Municipal)
Octaveta de solidaritat amb els 67 detinguts, del Comitè Local del PSUC. 9 de setembre de 1974 (AHS / Fons Andreu Castells)


Reunió clandestina fundacional de l’Assemblea Democràtica de Sabadell, al bosc de Togores. 27 d’octubre de 1974 (Xavier Vinader / AHS).

Presentació pública de l’Assemblea Democràtica de Sabadell al Teatre La Faràndula, 29 de juny de 1976 (Isabel Argany / AHS).


Carnet de l’Assemblea de Catalunya, d’Isabel Argany i Comas. 1976 (anvers) (cedit per Isabel Argany i Comas).