"CUNICULUS" ROMÀ DE SANT PAU DE RIU-SEC
Cronologia: segles I-II dC
Tipologia: estructura d'enginyeria hidràulica romana (aqüeducte subterrani)
Localització: Passeig de Sant Pau de Riu-sec (aparcament OBRAMAT Sabadell - Bricomart)
Representació 3D del cuniculus
És una de les poques estructures d’enginyeria hidràulica romana d’aquestes característiques conservades a Catalunya. Al terme de Sabadell es conserva un altre cuniculus, al parc de Can Gambús, que també es pot visitar.
És un aqüeducte subterrani per transportar aigües netes. Està excavat manualment en el substrat geològic. Del traçat que devia tenir, se n’han documentat 149 metres. La galeria, de recorregut rectilini, fa 60 cm d’amplada i una alçada màxima d’1,70 m, amb un lleuger pendent descendent cap al nord-oest. La secció és de parets verticals, fons pla i sostre de volta. A les parets, s’hi conserven les marques de les eines emprades pels seus constructors, com també s’hi han identificat un seguit de fornícules que servien per dipositar-hi una llàntia d’oli per il·luminar l’espai durant la construcció.
Al llarg de la galeria s’han localitzat fins a set pous per on s’efectuava l’extracció de les terres mentre es construïa, els quals després servien com a punts d’entrada de ventilació en les tasques de manteniment. Tres eren de planta circular i els altres quatre eren de planta quadrada; alguns conservaven els retalls de les escales d’accés a l’interior del cuniculus.
Coneixem l’origen de captació de l’aigua –un possible pou de decantació o una font que es trobava a l’extrem sud-est–, però no la destinació. En aquesta època, i per aquesta zona, hi havia diverses vil·les romanes que podien haver tingut alguna relació amb aquesta construcció.
En aquest punt on ens trobem se n’ha conservat un tram de 20 metres, que ha estat rehabilitat i adequat per a les visites.
Intervenció arqueològica: Emiliano Hinojo García i Ariadna Vidal Alcaraz (direcció) / CATARQUEÒLEGS SL (2020-2022)
Representació 3D: Terraplè Enginyeria
Rehabilitació: Obramat
Representació idealitzada de la construcció d’un aqüeducte subterrani o cuniculus romà (basat en David Macaulay, 1978).
Vista general del traçat total del cuniculus que s’ha pogut excavar i documentar arqueològicament. En primer terme, la traça de l’origen de la captació de l’aigua (CATARQUEÒLEGS SL)
Vista de l’interior de la galeria d’un tram del cuniculus (CATARQUEÒLEGS SL)
Detall d’un dels pous circulars del cuniculus (CATARQUEÒLEGS SL)
Traçat del cuniculus marcat en el paviment de l'aparcament del centre comercial (Genís Ribé / MHS)