EL PERQUÈ D'UN MUSEU TÈXTIL A SABADELL

Del 31 d'agost del 2017 al 18 de febrer del 2018

Aquesta exposició és un dels projectes escollits en el procés participatiu Construint Ciutat, endegat per l'Ajuntament per al pressupost del 2017.

Veure catàleg

 Amb l'objectiu de promoure el coneixement de la indústria tèxtil llanera a la ciutat, l'Associació de Professionals i Amics del Tèxtil de Sabadell ha realitzat aquesta mostra, que fa un repàs històric de l'activitat econòmica principal de Sabadell durant més de 150 anys, gràcies a la qual la ciutat ha esdevingut un dels municipis més importants del país. La incidència que aquesta indústria ha tingut en tots els aspectes de la vida de Sabadell i la idiosincràsia dels seus habitants justifiquen amb escreix l'existència sense dilacions del Museu Tèxtil a Sabadell

L’objectiu de l’exposició és fer veure  la importància  que la indústria tèxtil llanera ha tingut per Sabadell. En fa un repàs històric i fa palès  que Sabadell és el que és gràcies a aquests més de 150 anys en què bona part dels sabadellencs han estat vinculats a aquesta indústria. Mostra la incidència  que la industria tèxtil ha tingut en tots els aspectes de la vida  local  i en  la idiosincràsia dels seus habitants fet que justifica amb escreix l’existència sense dilacions del Museu Tèxtil a Sabadell.

L'exposició ha estat realitzada per l'Associació de Professionals i Amics del Tèxtil de Sabadell, i comisariada per Sebastià Serra Rof, membre de l’associació. Es tracta d'una exposició itinerant que després del Museu d'Història es mostrarà en diversos espais de la ciutat.

Un dels primers apartats de l'exposició és Perquè al vapor Pissit. En aquest apartat s'explica la història i el valor de l’edifici del vapor, així com  la seva situació actual. Es destaca  l’existència  d’una filatura de carda a la planta baixa, que conserva tota la maquinària, i que és l'última instal·lació d'aquestes característiques que queda a Sabadell.

Un altre apartat es dedica al fons de mostraris del Museu d'Història de Sabadell que compren més de 4.000 documents catalogats procedents de més de 30 empreses sabadellenques. Les tasques de documentació han estat fetes durant una dècada pel Grup de Teòrics Tèxtils.

El gruix de l'exposició es dedica a explicar la història de la indústria tèxtil a la ciutat. Així es parla de la importància del Ripoll i dels molins que s'especialitzen en el batanatge de draps ja en èpoques molt reculades, així com de les organitzacions que molt aviat s'organitzen com és el Gremi de Paraires el 1559. Es relata la importància del vapor com a font d'energia i la construcció dels grans vapors, així com la segona revolució industrial, l'electricitat.

La guerra civil, els anys d'autarquia i els canvis econòmics dels anys cinquanta mereixen especial atenció. Tot seguit s'analitza el creixement dels anys seixanta i primers setanta fins a arribar a la crisi de la ciutat industrial i la seva transformació en una ciutat de serveis.

En el museu i acompanyant l’exposició  hi haurà un petit teler mecànic realitzat per Agustí Bellver Sanmartí. Aquest teler  ha ingressat recentment al Museu d’Història gràcies a la donació que  n’han fet les seves filles Assumpció i Eva Bellver
Mentre duri l’exposició al museu, es farà funcionar el teler, i es programaran diverses demostracions del seu funcionament.

Activitats complementàries:

 -2, 3 i 4 de setembre, visites guiades. Consulteu horaris al programa de Festa Major

 -Diumenge,15 d’octubre, 12h visita guiada a l’exposició amb demostració del funcionament d’un teler mecànic.

-Diumenge, 19 de novembre a les 12h Itinerari Sabadell al segle XIX. La ciutat fàbrica. Una passejada pel Sabadell tèxtil

 -Diumenge, 17 de desembre, 12h. Visita guiada a l’exposició amb demostració del funcionament d’un teler mecànic.

 -Diumenge, 18 de febrer del 2018, Visita guiada a l’exposició amb demostració del funcionament d’un teler mecànic.

 Mentre duri l’exposició es programaran més demostracions del funcionament del teler mecànic, que s’anunciaran oportunament.