36 NOVES LLAMBORDES "STOLPERSTEINE". Les pedres de la memòria dels deportats sabadellencs als camps nazis (1940-1945)

Del 20 de desembre de 2019 al 19 de gener de 2020, al Museu d'Història

En el marc del Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust (27 de gener de 2020)

Full de sala

El proper mes de gener de 2020 (dies 25,26 i 27), l’Ajuntament de Sabadell i el Memorial Democràtic de Catalunya completaran el conjunt d’accions d’homenatge i reconeixement als sabadellencs que, en el marc de la Guerra Civil espanyola i la Segona Guerra Mundial (1936-1945), van ser deportats als camps de concentració nazis i van viure l’horror en primera persona, i de retruc també les seves famílies.

En el marc del Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust, fixat per l’Assemblea General de l’Organització de les Nacions Unides cada 27 gener des de l’any 2005, a la nostra ciutat es col·locaran 36 noves llambordes stolpersteine en record i reconeixement d’aquests deportats sabadellencs. El 27 de gener de 2018 se n’havien col·locat les 23 primeres.

[Ajuntament de Sabadell / Miquel Tres]

Prèviament a la seva col·locació el MHS les exposa durant aquestes festes de Nadal i Reis, perquè el públic les pugui veure en el seu conjunt.

L’Ajuntament de Sabadell forma part de la Xarxa de municipis de Memòria i Prevenció del Feixisme “Mai Més”, conjuntament amb l’Amical de Mauthausen i altres camps i de totes les víctimes del nazisme d’Espanya, i en l’actualitat segueix fermament compromès amb el desenvolupament d’un Programa de Memòria Històrica local.

La col·locació d’aquestes pedres de la memòria davant dels domicilis en què van néixer o viure aquestes persones és una acció simbòlica que en certa mesura vol reparar el dolor patit per les seves famílies i fixar la seva història personal en el nostre espai urbà qüotidià i en el context general dels fets de l’Holocaust.

Aquest projecte és impulsat i coordinat pel Memorial Democràtic de Catalunya i la Direcció General de la Memòria Democràtica (Departament de Justícia), que vetllen per eixamplar aquest acte d’homenatge que ha esdevingut popular a escala europea i per difondre’n els continguts i la significació històrica.

[Ajuntament de Sabadell / Miquel Tres]