L'escola, llum de llibertat! / L'escola del Bosc de Can Rull

Del 8 de març al 30 d’abril

Inauguració: 10 de març, a les 18.30 h

Al Museu d'Història

FULL DE SALA

La proposta s’emmarca en el projecte Memòria en Xarxa i està organitzada per l’Oficina de Patrimoni Cultural amb la col·laboració del Museu d’Història de Cerdanyola i el Programa de Memòria Democràtica de la Diputació de Barcelona. Es tracta d’una exposició repartida en 17 museus de la demarcació de Barcelona, que entre gener i desembre de 2023 presentaran una selecció d’objectes i documentació provinent de les seves col·leccions i dels arxius municipals, relacionats amb diferents àmbits sobre el paper de l’educació durant el període de la Segona República.

La mostra revisa el desplegament de l’ambiciós pla d’ensenyament de la República, considerat un dels més progressistes i innovadors de l’època, que tenia per objectiu la creació d’una escola pública, unificada, laica, obligatòria, mixta i fonamentada en els valors de la solidaritat.

L’exposició documenta com l’any 1936, a través de la creació del Comitè de l’Escola Nova Unificada (CENU), es va fer front als principals reptes de la reforma de l’ensenyament en un període amb dèficit de places escolars, de necessitat de millora de la formació i la retribució dels docents, i de manca d’equipaments preparats per als nous corrents pedagògics. Tot i que la tasca d’escolarització i alfabetització en la República va ser ingent, la mostra evidencia les dificultats que va patir aquest pla pels problemes de pressupost i sobretot per l’arribada de la guerra i la irrupció del franquisme que esborrarà tots els avenços per imposar els principis del nacionalcatolicisme.

A Sabadell: L’Escola del Bosc de Can Rull

La mostra que es presenta a Sabadell dins d’aquest cicle tractarà específicament de la història de l’actual Escola d'Adults de Can Rull que ocupa l’edifici del que fou l’antiga Escola Unitària Mixta del Bosc de Can Rull, una obra de l’Ajuntament de la Segona República. És un bé patrimonial que testimonia com d’important va ser la política republicana prioritària del foment de l’educació i de la cultura, amb la implementació de l’ensenyament públic, laic i científic, i l’aplicació de nous mètodes educatius, progressistes i renovadors.

L’edifici és obra de l’arquitecte Joaquim Manich Comerma i l’escola va començar a funcionar el curs 1934-1935, amb nens i nenes dels barris de Can Rull i de la Serra d’en Camaró i de les masies properes.

La construcció s’integrava en l’entorn natural del bosc de Can Rull: la part posterior donava al barranc del torrent i al costat tenia el camí que baixava a la font. L’edifici, amb grans finestrals i porxades, tenia dues sales per al professorat, una sala de treball central, dues aules per a 60 nois i 60 noies de primària, respectivament, i una aula de pàrvuls a la tribuna posterior. Totes les aules estaven decorades amb pintures murals representant horts i jardins i altres motius infantils. En el curs 1936-1937, ja en plena Guerra Civil espanyola, el centre es va integrar en el Consell de l’Escola Nova Unificada (CENU), en què s’aplicaven les pràctiques pedagògiques més avançades seguint el lema de llibertat, coeducació i racionalisme.

A l’exposició es posaran en valor diversos objectes de la col·lecció del museu que ens remeten a l’ensenyament de primària de la primera meitat del segle XX així com també diversa documentació de l’Arxiu Històric de Sabadell i documentació fotogràfica, personal i testimonis d’antigues alumnes que hi van estudiar. Per primera vegada s’han pogut documentar, també, certs aspectes del funcionament d’aquesta escola i els noms de les mestres i el mestre que hi van exercir la seva tasca pedagògica entre els anys 1934 i 1938.

Actualment aquesta escola forma part dels Espais de memòria del Memorial Democràtic de Catalunya.

A l’entorn de l’exposició i també coincidint amb els actes commemoratius de la Segona República, s’han organitzat dues activitats:

- 26 de març a les 12 h, activitat dominical familiar: “L’escola, llum de llibertat”.

- 13 d’abril, a les 18.30 h, conferència: “Els mestres de la República: recuperant la memòria històrica”, a càrrec de Salomó Marquès i Sureda, un dels màxims experts del país en la matèria.

 

Exposició presencial i virtual

Cada museu participant a la mostra presenta un espai propi singular que es podrà visitar de forma presencial en unes dates determinades i que estarà complementat a través del web https://www.diba.cat/web/exposicions/escola-llum-llibertat amb el detall sobre els materials exposats i tota la documentació recollida en el conjunt de la mostra.

«L'escola, llum de llibertat!» s’estructura en tres àmbits: el primer dedicat a l’obra del CENU per una nova escola, en català, única, laica i amb coeducació; un segon àmbit sobre la nova manera d’aprendre i ensenyar inspirada en els principis racionalistes de les metodologies com la Montessori per un ensenyament fonamentat tant en coneixements com en valors; i un tercer àmbit dedicat al paper d’ateneus, sindicats i cooperatives com a transmissors del saber i la cultura a les classes populars.

El conjunt de la mostra treu a la llum nombrosos documents i objectes conservats als museus i arxius municipals, entre els quals pupitres, mapes, llibres, enciclopèdies, revistes, butlletins i llibretes escolars; així com, fotografies i plànols d’escoles, fotografies de mestres i grups escolars, expedients sobre la situació escolar dels municipis, nomenaments de docents, certificats d’arquitectes municipals, diplomes i catàlegs de mobiliari.
Museus participants

Els 17 museus que participen en l’exposició compartida són: Centre d’Interpretació i Jaciment el Camp de les Lloses (Tona), Centre d’Interpretació del Patrimoni Molí d’en Rata (Ripollet), Museu Abelló (Mollet del Vallès), Museu d’Arenys de Mar, Museu Arqueològic de L’Esquerda (Roda de Ter), Museus d’Esplugues de Llobregat, Museu d’Història de Cerdanyola - Museu de Ca n’Oliver (Cerdanyola), Museu d’Història de la Immigració - Arxiu Municipal de Sant Adrià de Besòs “Isabel Rojas Castroverde”, Museu d’Història de Sabadell, Museu de l’Hospitalet, Museu de Manresa, Museu Municipal de Calella - Arxiu Històric Municipal de Calella, Museu Municipal de Montcada i Reixac, Museu de Nàutica del Masnou, Museu de Sant Boi de Llobregat - Arxiu Històric Municipal de Sant Boi de Llobregat, Museu del Ter (Manlleu) i Museu Torre Balldovina (Santa Coloma de Gramenet).