SABADELL 1974: FA 40 ANYS...

Del 8 de maig al 8 de juny de 2014 al Museu d'Història

Fins el 8 de juny el MHS acollirà l’exposició “Catalunya en Transició: 1971-1980...”, produïda pel Memorial Democràtic. Des del MHS s’ha preparat un complement important al muntatge, perquè a Sabadell, l’any 1974, hi van passar dos fets molt rellevants en la lluita antifranquista per les llibertats: la detenció de 67 membres de l’Assemblea de Catalunya al col·legi de les Escolàpies, el 8 de setembre, i la fundació de l’Assemblea Democràtica de Catalunya, al bosc de Togores, el 27 d’octubre.

Aquests darrers mesos hem pogut entrevistar diversos testimonis d’aquests fets i hem aplegat molta documentació gràcies a la col·laboració de diferents persones: Josep Maria Benaul, Lluís Brunet, Feliu Crespí, Emili Ferrer, Manel Pagès, Jesús Salvador, Jordi Serrano, Ramon Vallbé, Xavier Vinader...

A l’Arxiu Històric de Sabadell es conserva molta documentació d’aquests i altres esdeveniments dels anys 1970, recopilada sobretot i en el seu moment per l’historiador i arxiver Andreu Castells. A la mostra, però, també s’hi presenten altres documents que s’han localitzat en l’Arxiu Històric de Comissions Obreres, a la Filmoteca de Catalunya i en altres arxius personals, molts dels quals inèdits.

Esperem, amb aquesta activitat, aportar més llum i més coneixement per entendre un període clau de la nostra història recent per al nostre país: el procés de la lluita antifranquista en els anys finals de la dictadura i les primeres passes de la transició cap a la democràcia.