FRANCESC CASAÑAS I RIERA. El retrat d'una ciutat (Sabadell, 1909-1936)

De l'1 de setembre al 28 de febrer de 2016 al Museu d'Història

Catàleg de l'exposició

Taller fotografia digital Escola Illa

   

DESCARREGAR CATÀLEG

VEURE MÉS FOTOGRAFIES

VEURE CLIP RESTAURACIÓ DELS LATERALS DEL RETAULE SANT VICENÇ DE JONQUERES EXPOSATS A L'EXPOSICIÓ

Francesc Casañas i Riera va exercir de fotògraf entre 1909 i 1936, tasca que va compaginar amb el negoci familiar dedicat a la fabricació i comercialització de cordes i cordills. Va ser corresponsal gràfic de nombrosos diaris i revistes. Les seves fotografies van ser portada d’alguns diaris com La Vanguardia, l’ABC o La Il·lustració catalana entre d’altres. Va fotografiar tot el que era notícia: l’obra pública, les festes, els successos, les manifestacions culturals… El resultat és un gran fresc que ens mostra la ciutat de principis del segle XX.

Paral·lelament, Casañas va ser un defensor del patrimoni històric i arqueològic i va treballar junt a altres sabadellencs per la creació del Museu de la Ciutat. A més, junt amb Lluís Mas va portar a terme l’inventari de les esglésies i l’art sacre del Vallès. Aquest inventari ha esdevingut d’una gran importància atès que molts dels objectes fotografiats es van perdre o extraviar durant la guerra civil i per tant la fotografia s’ha convertit en un document molt valuós per als estudiosos.

Des del  Museu d’Història, on es fa l’exposició, i des de l’Arxiu Històric de Sabadell, on actualment està dipositat el seu fons, s’han sumat esforços per fer possible l’exposició. El resultat és la mostra que es podrà veure des del dia 1 de setembre i fins el 28 de febrer al MHS i el catàleg que s’editarà en els propers mesos.

La mostra ha comptat també amb les següents  col·laboracions:

-    Escola Illa. Escola d’Art i Disseny.

A la planta baixa del MHS es podrà veure el treball Abans /Ara del Taller de fotografia digital de l’Illa Escola d’Art i Disseny. Cada alumne  ha visitat un indret dels fotografiats per Casañas ara fa prop d’un segle i ha fet la seva pròpia foto del lloc. Cada un ens mostra la fotografia que ha fet i l’experiència que ha viscut en fer-la.
Els resultats s’han recollit en un vídeo que es pot veure al MHS o aquí.

-    Biblioteca vapor Badia

El  dia 28 de novembre, a les 10.30 h. es portarà a terme el  Catorzè Concurs de Literatura Ràpida Microcontes, sobre fotografies de Francesc Casañas  amb el tema “Els secrets de la vida quotidiana” a la Biblioteca Vapor Badia. L’habitual concurs de microcontes, que cada any realitza la Biblioteca Vapor Badia, es farà enguany sobre imatges fetes per Francesc Casañas.

Del 14 de setembre al 31 d’octubre de 2015 i del 18 de gener al 27 de febrer del 2016  es podrà veure la mostra L'empremta fotogràfica de Francesc Casañas en la bibliografia local a la Biblioteca del vapor Badia. Es tracta d’un recull de llibres il·lustrats amb fotografies de Francesc Casañas amb l’objectiu de mostrar la varietat i ampli ús que es fa de l’obra de Casañas i alhora ajudar a difondre els llibres d’història sabadellenca.


-    Parròquia de Sant Feliu

Durant la Festa Major  es podrà veure una mostra d’Art litúrgic a l’església de Sant Fèlix on es conserven algunes de les obres d’art sacre fotografiades per Francesc Casañas.

Fotos exposició