Enric Palà Girvent (Sabadell, 1891 - 1974)

 • Sant Andreu de Llavaneras

  Sant Andreu de Llavaneras

  1924

  Oli sobre tela

  70 x 54 cm

  Signat: E. Palà (angle inf. dret)

  Datat: 1924 (al revers de la tela)

  Procedència: Llegat d’Enric Palà

  Inv. 512

Fill del pintor decorador Salvador Palà, va assistir a l'Escola Industrial i va ser deixeble de Joan Vila Cinca.

Si bé fou un dels fundadors de l’Agrupació Artística, ben aviat abandonà la pintura, a la qual només es dedicà com a aficionat. Malgrat aquesta dedicació ocasional, Palà féu diverses individuals entre les quals una el 1944 a la Sala Busquets de Barcelona i una altra el 1954 a l'Acadèmia de Belles Arts de Sabadell.A més d’aquesta activitat com a artista “amateur”, Palà va ser la persona encarregada de formar la col·lecció de Pasqual Flores, una de les pinacoteques locals més importants, que durant força temps es pensà que passaria a engrossir els fons del Museu d'Art.

Tècnicament la seva obra és correcta i en la seva joventut se’l considera un artista prometedor, com ho demostra el fet que en Joan Matas l’inclogués en la seva monografia sobre pintura i que l’Almanac de les Arts reproduís una obra seva. La temàtica de les seves obres no era gaire àmplia, es movia sempre dintre de les coordenades del paisatgisme i la natura morta.

El MAS conserva una trentena de peces d’aquest autor, la majoria de les quals formen part del llegat del mateix Enric Palà, que ingressà el 1974. Aquest fet ha permès que hi hagi representades diverses èpoques des de la primera dècada del segle XX fins els anys quaranta, encara que l’obra globalment és bastant fluixa.