Autor desconegut. A Mossèn Rodamilans

 

Número: 40007 / 9

Títol: A mossèn Rodamilans

Autor: No identificat

Data: 1956

Dimensions: 2,4 x 0,6 x 0,6 m

Material: Pedra

Ubicació: Via de Massagué, a la placeta de la Parròquia de la Puríssima Concepció

Descripció: Monòlit de pedra grisa de 2,40 x 0,60 x 0,60 m, amb una creu llatina incisa a la cara frontal, amb la següent inscripció: “Hic propter Dominum - martyrium subiit - DOM - Angelus Rodamilans - OSB - monachus montserratensis - XXVII VII MCMXXXVI” (Aquí va patir martiri pel Senyor, Dom Àngel Rodamilans, monjo de Montserrat, el 27 de juliol de 1936).

A sota hi ha una placa metàl·lica posterior amb la inscripció següent: “El pare Rodamilans fou organista de la nostra parròquia. Fou immolat l’any 1936 a la Serra d’en Camaró. Aquest monòlit, que recorda el fet, fou traslladat aquí”.

Queda inscrit dins d’una plataforma circular de llambordes, amb un xiprer a cada costat.

Història: Aquest padró martirial dedicat al frare montserratí sabadellenc assassinat durant la Guerra Civil va ser inaugurat l'any 1956. En un origen es trobava a la confluència del carrer de Felip de Malla amb l'avinguda de Ferran Alzina, lloc on va ser assassinat. En ser reurbanitzat aquest sector de la ciutat, el monòlit fou cedit a la parròquia de la Puríssima, que el recol·locà a la via de Massagué l'any 1988. Presenta les mateixes característiques que el padró martirial a mossèn Gaietà, construït a Sant Julià el mateix any 1956.