Adolf Salanguera. A Ferran Casablancas

Número: 40029 / 23

Títol: A Ferran Casablancas

Autor: Adolf Salanguera

Data: 1974

Dimensions: 2,3 x 0,9 x 0,6 m

Material: Pedra artificial i bronze

Ubicació: Plaça del Taulí

Descripció: Monòlit de pedra amb un bust a mig relleu de F. Casablancas en bronze i el text següent: “Ferran Casablancas Planell (1874-1960), inventor del sistema de gran estiratge per a la filatura”.

A la cara posterior del monòlit, hi ha un relleu enfonsat que reprodueix un detall del sistema primitiu de filat a mà i un esquema dels mecanismes del filat modern ideats per F. Casablancas, juntament amb el següent text: “Sabadell al seu fill il·lustre en el centenari del seu naixement, 28 d’octubre de 1974”.

Història: El monòlit es féu en ocasió del centenari del naixement de Ferran Casablancas, per iniciativa d'una Comissió Ciutadana presidida per Joan Farell (Cambra de Comerç). Agustí Salanguera realitzà el bust en relleu seguint com a model un dibuix d’Agustí Masvidal. El monument es va inaugurar el 17 de novembre de 1974, el mateix dia que s'inaugurava la plaça, dissenyada per Josep Mestres, director de l'Escola de Jardineria de Barcelona i autor dels jardins Costa i Llobera i dels de la Caixa de Sabadell.