Alumnes de l'Escola Illa, Adolf Salanguera i Rosa Martínez. A Zamenhof

Número: 40036 / 21

Títol: A Zamenhof

Autor: Alumnes de l'Escola Illa, Adolf Salanguera i Rosa Martínez Camarasa

Data: 1989

Dimensions: 10,75 m

Material: Ferro i coure

Ubicació: Ronda de Zamenhof / carrer de Sant Vicenç

Descripció: L’obra consta d’un conjunt de quatre peces de 10,75 m, 9,75 m, 7,25m i 6 m d’alçada, respectivament, amb planta de segment de cercle de 77°, 72°, 90° i 50° cadascuna. La ubicació de les peces conforma una mena de cercle discontinu. El material és de planxa metàl·lica amb acaba de planxa de ferro corrent i perfils laminats de ferro a l’interior. La peça més alta té una estrella retallada laminada pels seus costats interiors amb planxa de coure.

L’assentament de l’obra s’ha fet dins d’un triangle de pedres de riu de 7-10 de diàmetre morterades, rodejat de llambordes de pedra. En aquest triangle hi ha un petit bloc de pedra artificial amb medalló del Dr. Zamenhof (fet per A. Salanguera) i el text següent: “D-RO LL. Zamenhof, 1858 Bialystok, 1917 Varsòvia, la ciutat de Sabadell a l’iniciador de la llengua internacional ESPERANTO. La Urbo Sabadell al la iniciatinto de la internacia lingvo. 15.12.89.”.

Al costat hi consta la inscripció següent: “Comissió ciutadana Dr. Zamenhof. Ajuntament de Sabadell. Escola Illa. Construccions Mañero”.

Història: L'escultura fou una iniciativa del Centre Esperantista de Sabadell. El disseny de l'obra el van fer alumnes de l'Escola Illa i el projecte constructiu el va executar l'arquitecta municipal Rosa Martínez.