Autor desconegut. A Lluís Companys

Número: 40062

Títol: A Lluís Companys

Autor: Desconegut

Data: 2005

Material: Acer inoxidable i bronze

Ubicació: Parc de Catalunya / Entrada de la Masia de Can Rull

Descripció: Escultura inserida en un pendent que salva el desnivell entre el carrer Lluís Companys i l’entrada de la Masia de Can Rull. Un mur de contenció fet de carreus irregulars de pedra i blocs de granit fa de fons de l’escultura, ubicada damunt d’un podi baix en forma de tascó invertit.

L’escultura en si està formada per una estructura de planta rectangular i desenvolupament geomètric ascendent, en una forma similar a la d’un raig de llum en una cantonada. A la part frontal, feta d’acer en acabat brillant, hi apareixen les inscripcions següents: a dalt, en majúscules, “Lluís Companys i Jover / El Tarròs, 1882 / Barcelona, 1940 / Diputat per Sabadell / President de la / Generalitat de Catalunya”. A sota, en minúscules, “[...] Jo, Lluís Companys Jover, / trobant-me en el Castell de Montjuïc / sotmès a un consell de guerra, escric / aquest document / [...] / A tots els que m’han agreujat, perdono. /A tots els qui hagi pogut agreujar, demano / perdó. Si he de morir, moriré serenament. / No queda tampoc en mi ni l’ombra d’un rancor. / Donaré gràcies a Déu que m’hagi procurat una / mort tan bella pels ideals. Ell ha volgut aquest destí / i li dec encara la gratitud d’aquesta placidesa i serenitat / que m’omple en pensar en la mort, que veig atansar-se / sense temor. / La meva petitesa no podia esperar una fi més digna. / Per Catalunya i el que representa de pau, justícia i amor. / Lluís Companys”.

Sota el text, les quatre barres de la senyera apareixen verticals i en relleu.

En el lateral esquerra de l’escultura, fet de bronze, s’hi perforà fragments del mateix text reproduint la carta original manuscrita pel president. El lateral dret, també de bronze, presenta una aparença rugosa inacabada. La cara posterior, d’acer brillant com l’anterior, serveix de base per a una altra senyera feta de làmines d’acer soldades a la superfície.

La ubicació del monument sembla tenir una justificació històrica, ja que mentre el diputat Companys residí a Sabadell (carrer de Larra) solia passejar pels terrenys de la veïna masia de Can Rull.

Història: La història del monument es remunta a l’any 1994, quan les Joventuts Socialistes de Catalunya van fer la proposta d’erigir un monument en honor del president màrtir.