Àlex Masalles. Creu de terme de Barberà

Número: 40073 / 60

Títol: Creu de terme de Barberà

Autor: Àlex Masalles

Data: 2002

Material: Pedra

Ubicació: Plaça de la Creu de Barberà / carretera de Barcelona / avinguda de Barberà

Descripció: Damunt d'un basament mixtilini de planta octogonal, reposa un pilar amb les arestes tallades i que sosté una Creu arborescent.

Història: La primera creu de Barberà, que té els seus precedents l'any 1867, es construí de nou l’any 1908 però durant la Setmana Tràgica fou profanada i enderrocada. Posteriorment l'arquitecte Josep Renom en construí una de nova que s'inaugurà i es beneí el 13 d'octubre de 1913, arran de les Festes Constantinianes. La creu, però, quedà destruïda el 1933. Després de la Guerra Civil, Joaquim Manich Comerma s'encarregà de fer-ne una de nova. Coincidint amb aquesta nova construcció es canvià la Creu de lloc, passant del carrer de Feijoo a l'actual emplaçament, un terreny cedit gratuïtament per la seva propietària Dolors Jaumandreu Pujol. S’inaugurà el dia 27 de gener de 1943, dins dels actes de commemoració del IV aniversari de la "Liberación" de Sabadell.

Atès el seu mal estat de conservació i la seva simbologia, l'any 2002 la creu de Manich va ser substituïda per una de nova que recuperava la iconografia original de creu arborescent i que realitzà l'escultor Àlex Masalles.