IMMERSOS EN LES DADES

Inauguració; dijous, 11 de maig, a les 20h.

De l'11 de maig al 16 de juliol al Museu d'Art.

 

«Immersos en les dades» és una adaptació de la Diputació de Barcelona del projecte «Big Bang Data» produïda pel Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), sota el comissariat d’Olga Subirós i José Luis de Vicente .

Compta amb una exposició i una sèrie d’activitats adaptades a diferents públics.

«Immersos en les dades» és un projecte que s’endinsa en el fenomen de l’explosió de dades en el qual estem immersos.

El MAS està interessat en presentar aquesta mostra a la ciutat, tant per l’actualitat del tema com per la seva qualitat, així com per les possibilitats de treball conjunt amb d’altres entitats educatives o culturals.

Aquesta exposició vol ser una acció de promoció i difusió de la cultura del segle XXI i les grans transformacions de l'era digital, i està estructurada en cinc àmbits:

• El pes del núvol. Geografies emergents de les dades.

• El batec del món. Què és la dadificació?

• Què penses, que fas, què sents. La producció social de les dades.

• Som dades. De la quantificació a la mercantilització del jo.

• Dades per al bé comú. Cap a una cultura crítica i participativa.

Amb la voluntat d'oferir recursos als visitants per contextualitzar, aprofundir i dialogar amb les temàtiques i els plantejaments de l'exposició i amb els artistes que hi participen, «Immersos en les dades» també ofereix un espai de documentació, un servei educatiu i activitats vinculades complementàries.

La producció de dades en quantitats massives és un dels fets fonamentals del nostre temps. Mentre que al llarg dels últims quinze anys el cost d'emmagatzemar informació digital ha disminuït enormement, el nombre de dispositius que capten, produeixen i transmeten dades s'ha multiplicat de manera exponencial.

La vasta infraestructura industrial que es desplega arreu del món per emmagatzemar memòries, paraules, imatges i actes ja requereix el 2% del consum energètic mundial. L'explosió de les dades creix desenfrenadament, sense que ningú no en pugui veure la fi.

Les dades generades per xarxes de sensors en infraestructures i en tecnologies industrials, i també pels ciutadans a les xarxes socials, els telèfons mòbils, les transaccions amb targeta de crèdit i els dispositius GPS, avui apareixen com una oportunitat i una eina clau.

Darrere de l'explosió de dades hi ha noves maneres de resoldre problemes i plantejar preguntes que ja estan canviant la forma de practicar la ciència, de generar valor en l'economia i d'organitzar la política i la societat.

Les dades poden ser un element central per promoure una democràcia més participativa i una administració més eficaç. Tanmateix, també es poden utilitzar com a armes per instaurar un estat de vigilància sense precedents. L'accés a les dades, el dret a fer-les servir i el valor que representen són factors que se situen al centre de múltiples conflictes contemporanis: des de la lluita per la transparència fins a les repercussions polítiques de les filtracions de Wikileaks i el cas Snowden, passant per la mercantilització de la intimitat que practiquen els gegants de Silicon Valley.

"Immersos en les Dades" explora l'emergència de la base de dades com a marc de pensament cultural i polític i els efectes de la dadificació del món, un procés tan determinant al segle XXI com ho va ser l'electrificació al segle XIX.

Les activitats i tallers proposats han estat treballats per la Mandarina de Newton una empresa cultural centrada en processos de canvi i aprenentatge en tot tipus d’organització.

A Sabadell hem preparat les propostes següents:  

  • Visites dinamitzades i tallers experimentals per a grups (escolars, gent gran, esplais, entitats, ...)

Cal concertar dia i hora al telèfon 937 453 150, Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

  • Visites guiades a càrrec d'educadors del Museu d'Art de Sabadell

Cal concertar dia i hora al 937 453 150 o a Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

  • Conferència Què és el Big Data? a càrrec de José Luis de Vicente, comissari de l'exposició

Dimecres 24 de maig, a les 12 h.

  • Nosaltres al Ciberespai. Visita dinamitzada i taller experimental per a famílies (a partir de 6 anys)

Diumenge 4 de juny, a les 12 h

  • Cryptoparty. Taller sobre privadesa i protecció de dades personals a Internet, a càrrec de Jordi Delgado

Dimarts 20 de juny, de 10 a 14 h

Destinataris: públic adult (a partir de 16 anys)

Inscripcions fins al 16 de juny, al 937 453 150 o a Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Biblioteca Vapor Badia

Carrer de les Tres Creus, 127-129

Places limitades

Totes les visites i activitats són gratuïtes

 

Més informació: Immersos en les dades