EL RIU DESCABDELLAT. MONTSERRAT SAÑA

Del 12 de novembre del 2019 al 26 de gener del 2020 al Museu d'Art de Sabadell.

Aquesta exposició és el resultat del projecte que va obtenir el Premi Sabadell Obert en el marc de l’AES - Art Emergent Sabadell 2018 – promogut per l’Acadèmia de Belles Arts. Sabadell Obert és el títol del projecte de residències de treball i d’exposició endegat per la NauEstruch de la Fàbrica de Creació d’Arts en Viu L’Estruch i el Museu d’Art de Sabadell l’any 2012, orientat específicament al foment del teixit artístic sabadellenc. Sabadell Obert és un instrument per donar suport a les pràctiques artístiques contemporànies i multidisciplinars a la nostra ciutat.

 

El riu descabdellat

(Fotografies del riu Ripoll al seu pas pel terme de Sabadell)

Jo no en sé gaire de déus; però em penso que el riu

És un déu fort de color terrós –esquerp, indòmit i sorrut,

Pacient fins a un cert punt, [...]

[...] gairebé oblidat

Pels habitants de la ciutat [...]

[...] Ignorat, menystingut

Pels idòlatres de la màquina, però esperant, aguaitant i esperant...

T. S. ELIOT: «The Dry Savages»

 

Des de feia uns anys m’havia anat plantejant un treball consistent en una sèrie llarga de fotografies del riu Ripoll, que vinguessin a representar prou fidelment la seva ànima. Això volia dir saltar més enllà del purament descriptiu o documental i arribar a trobar unes imatges que, per elles soles –cadascuna– o per la interacció amb les altres, fossin capaces de despertar un sentiment de vinculació amb aquest element cabdal del territori. Finalment el treball ha estat possible gràcies al premi, que incloïa l’estada de sis mesos a un taller de L’Estruch i aquesta exposició.

Des del mes de gener al juliol d’aquest any he realitzat unes 3000 fotografies del riu Ripoll, amb el riu Tort i el torrent de Colobrers, que hi desemboquen, en diferents estacions i moments del dia, de les quals n’he fet una primera selecció de 462 ubicades sobre el plànol del riu, i posteriorment una darrera tria d’una vintena. En la visita hi trobareu, doncs, a més d’un quadern de taller, el plànol amb les fotos, que van acompanyant i dibuixant la serp del riu, i la vintena d’imatges ampliades a diferents mides i formats.

Per a descabdellar el riu i mostrar-ne l’ànima, l’he resseguit durant moltes jornades tot mirant de copsar la seva mirada sobre l’entorn i els fragments de ciutat que s’hi divisen. L’objectiu que he perseguit és reforçar la nostra percepció del riu com un ésser/sistema viu, amb qui poguéssim establir relacions d’agraïment i pertinença.

Montserrat Saña

 

  • Sobre Montserrat Saña

De formació autodidacta, va fer els primers passos els anys setanta acompanyant el seu pare en les seves sortides per Catalunya per fer fotografies de paisatge.

Els anys vuitanta va treballar com a fotògrafa oficial de la Federació Catalana de Gimnàstica Esportiva en competicions arreu d’Espanya i l’estranger.

Els darrers anys s’ha anat formant en fotografia digital i ha participat en diverses mostres col·lectives, havent presentat una exposició individual de paisatge sota el títol «El jardí amagat» a l’espai TEA & CO. de Sabadell l’any 2011.

També ha il·lustrat i col·laborat en diverses publicacions. El 2014 va aparèixer el seu llibre La flor boscana en la col·lecció «La galeria» de Papers de Versàlia.

 

Imatge: Montserrat Saña, Arribant al Molí d'en Torrella. Fotografia, 2019