GRIS PLOM. ACCIONS AMB EL TERRITORI BINOMIS. DISPOSITIUS D’ACTIVACIÓ CRÍTICA. Presentació dels resultats dels tallers
Índex de l`article
Al Museu d'Art
De l'11 al 19 de gener del 2025.
Presentació: Dissabte, 11 de gener del 2025 a les 18h
En el marc de l’exposició temporal GRIS PLOM. ARTS VISUALS A SABADELL 1960 - 2024 presentem els resultats dels BINOMIS. ACCIONS AMB EL TERRITORI. DISPOSITIUS D’ACTIVACIÓ CRÍTICA.
El projecte de mediació BINOMIS és una temptativa de resposta activa conduït per un grup d’artistes de la ciutat; són tres equips responsables que han articulat formes de mediació, participació i acció obertes a la multiplicitat lingüística, la diversitat cultural i ètnica de Sabadell, tot buscant respostes a un seguit de preguntes: què podem fer per obrir les portes a la creativitat que es desplega a les zones perifèriques de la ciutat i al marge de les seves institucions hegemòniques?, com fer de les arts visuals un espai de relació dinàmica, participativa i oberta a la gran diversitat cultural que conviu a Sabadell?, com crear estratègies d’integració i circulació dels imaginaris i múltiples de formes d'expressió que conviuen a la nostra ciutat?
Els BINOMIS han estat els següents:
- ELS MUSEUS COM RIUS, AFLUENTS D’ART I CULTURA
A càrrec d’Assumpció Oristrell i Frank Trobok
Col·labora: col·lectius residents a Can Puiggener, africà i amazic, alumnes de l’Escola Illa i Mohamend Ouchibou
Diumenge, 27 d’octubre del 2024, a la cascada del parc de Catalunya
Aquesta activitat proposava incorporar les diverses cultures de Sabadell vingudes d'altres geografies perifèriques del territori i que actualment resideixen a banda i banda del riu, per connectar-nos amb el riu Ripoll, entès com un ecosistema on conflueixen diferents existències; persones, animals i naturalesa i que no deixa de ser un espai lúdic i de convivència. D’aquesta manera es posen en valor i visibilitat les diferents pràctiques artístiques que es desenvolupen en aquestes comunitats, promovent la llibertat de creació fora de l'estètica convencional, que s'exhibeix a les institucions d'art oficial. Es proposa un nou format expositiu polític, decolonial i sense jerarquies. Una resposta autocrítica a les diferències de visió del món de les diverses comunitats que integren/conviuen a la ciutat de Sabadell per crear estratègies d’integració a través de l’art contemporani per les seves múltiples de formes d'expressió. Així doncs, s’ha treballat:
- SABADELL ES DIBUIXA. GRAN FESTA DEL DIBUIX. Gestos en l'aire. Vides extraordinàries
A càrrec d’Oriol Enguany, Max Pérez i Oriol Vilapuig
Participació especial de la Impremta Catalunya de Palau-solità i Plegamans
Col.labora: escoles de Can Deu, Joan Maragall, Samuntada i escola d'Art i disseny Illa de Sabadell
Diumenge 17 de novembre de 2024, a la Nau de Cellers, c. de Cellers, 17
Com pensar i donar veu a aquesta gran comunitat teixida de múltiples vides i experiències que acull la ciutat?
Com generar un espai d'escolta a les veus que ja no són audibles, als gestos que són poc visibles?
Com podem construir una imatge comuna des del que és múltiple i divers?
A partir d'aquestes qüestions aquesta activitat volia fer presents els múltiples relats immaterials que constitueixen qualsevol comunitat. Històries de vida que oscil·len des del personal al comú, del passat al present d'allò més universal al local, microrelats que en la seva pluralitat ens constitueixen i ens restitueixen. Es va convidar a la comunitat a un taller obert de dibuix que versà al voltant de les “vides extraordinàries”, una proposta a compartir i relatar mitjançant el dibuix, una experiència de vida personal o familiar, com a possibilitat també per recordar fets i vides passades. Es volia amb aquesta acció de dibuix fer visible les petites i múltiples històries que ens constitueixen i que també construeixen la ciutat. Amb totes aquestes històries es va fer un gran mural al porxo de la Nau Cellers.
Es suma al projecte l'Impremta Catalunya, un col·lectiu de joves de Palau-Solità i Plegamans que es van encarregar d'imprimir el material realitzat a través de la tècnica risogràfica. Es va instal·lar aquesta impremta al porxo de la Nau Cellers fent que la proposta es multipliqupes convidant la gent a escollir i enquadernar exemplars dels relats.
Tots aquests relats posteriorment han près la forma d'una gran publicació.
- SALUT INTERDEPENDENT. DIA MUNDIAL DE LA SIDA
A càrrec d'Actua Vallès i Sitesize
Col.labora: INS Vallès
Diumenge 1 de desembre de 2024. Punt de sortida: Racó de la memòria. Jardins del Parc Taulí
En commemoració del Dia Mundial de la Sida, Sabadell acollí una activitat performativa única que posa de manifest la importància de les cures comunitàries i la preservació de l'entorn natural. Aquest esdeveniment buscà conscienciar sobre la lluita contra la Sida i recordar aquelles que han viscut amb aquesta malaltia.
Cos i Riu, Salut i Aigua són binomis d'un mateix aspecte que cal preservar i cuidar. La cura de les persones en el seu patiment, necessitats peremptòries i vulnerabilitat, ens obliga a una mateixa atenció i vigilància. Exercir la custòdia compartida del territori i la sobirania del nostre cos des de les cures per estar atentes a les noves amenaces que poden trencar-ne l’equilibri.
La performance es desenvolupà al llarg d'un tram que connecta el racó de la memòria als jardinets del Parc Taulí amb el santuari de la Salut. Aquest recorregut simbolitza la unió de la comunitat en la lluita contra la SIDA i la seva determinació per preservar l'entorn natural.
Cures interdependents i memòries: el record i acompanyament de les persones afectades, ens obliga a assumir el tema de la salut a la ciutat d'una manera més complexa. Integrant la salut dels cossos amb la salut i protecció de tots els sistemes vius: els espais naturals, la diversitat d'éssers i manifestacions vives, que són essencials per una vida saludable interdependent.
La preparació i proposta creativa d'aquesta passejada de memorial reivindicatiu es va fer a partir de tallers creatius específics en el qual es desenvoluparen els continguts a comunicar, el traçat del recorregut i la creació dels elements gràfics i performatius que donen forma a la desfilada. Aquesta, va tenir en compte enllaçar aquells espais i punts de la ciutat que són especials en els temes de salut i aquells espais naturals que requereixen la nostra protecció i vetlla.
Un recordatori poderós: la performance del Dia Mundial de la Sida a Sabadell va ser un recordatori poderós de la nostra responsabilitat col·lectiva. Amb cada pas que donem, amb cada paraula que compartim, estem construint un futur més saludable i solidari per a totser.