Museu d'Art

Activitats en vídeo

En aquesta nova secció de EL MUSEU DES DE CASA anirem afegint totes aquelles activitats organitzades pel Museu d'Art de Sabadell gravades en format digital, per a totes aquelles persones que no hi van poder assistir presencialment en el seu moment.

DESCOBREIX LES JOIES DELS MUSEUS DE SABADELL. DIA INTERNACIONAL DELS MUSEUS'2021. Museu de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont. Museu d'Art i Museu d'Història de Sabadell, l’Espai Cultura I l’Espai Natura de la Fundació 1859 Caixa Sabadell.

LLORENÇ UGAS DUBREUIL. TOT EL QUE NO MIRES DESAPAREIX. ENTREVISTA. EXPOSICIÓ TEMPORAL, DEL 25 DE MARÇ AL 27 DE JUNY DEL 2021.A CURA DE RITA ANDREU. ORGANITZACIÓ:MUSEU D'ART DE SABADELL

CONFERÈNCIA "MITES I ART. REVISANT ARQUETIPS". 5 de març del 2021. A càrrec de Mireia Rosich, historiadora de l’art i directora de la Biblioteca museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú. En el marc del Dia de la dona. Activitat complementària de l’exposició “L’home nu. Tot despullant els arquetips de la masculinitat”.

PRESENTACIÓ DE L'EXPOSICIÓ "FINA MIRALLES. PARAULES FÈRTILS 1972-2017" A LA CASA ELIZALDE DE MARCELONA. 10/03/2021. A cparrec de Miriam Alcaraz, directora de La Casa Elizalde, Pilar Bonet i Maia Creus comissaries de l'exposició, Carles de la Rosa, regidor de Cultura de l'Ajuntament de Sabadell i Ruth Toribio, consellera de Salut i Cultura del Districte de l'Eixample de Barcelona.

VISITA GUIADA A L'EXPOSICIO TEMPORAL "L'HOME NU. TOT DESPULLANT ELS ARQUETIPS DE LA MASCULINITAT. Del 10 de febrer fins el 6 de juny del 2021. A càrrec de Txema Romero, director del Museu d’Art de Cerdanyola, comissari de l'exposició, conjuntament amb Fina Duran historiadora de l’art i tècnica especialista en Patrimoni i Arts Plàstiques de la Generalitat de Catalunya Organització: Oficina de Patrimoni Cultural de l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona, el Museu d’Art de Cerdanyola, el Museu Abelló de Mollet del Vallès i el Museu d'Art de Sabadell.

  •  

PRESENTACIÓ DEL LLLIBRE "SABADELL. CAMERA I ACCIÓ. DEL LENTIPLASTICOCROMOCOLISSERPENTIGRAHF AL DIGITAL".27/01/2021. A càrrec de Carles de la Rosa, regidor de Cultura i d’Albert Beorlegui, autor del llibre, amb la col·laboració de: Jaume Torrella i Carola Magem (dssenyadors gràfics), Albert Juan Paumiola, (estudiós dels orígens del Saló Imperial), Montserrat Cortadellas ( filla de Ramon Cortadellas, principal exhibidor cinematogràfic de Sabadell), Pere Cornellas (expresident del Cine Club Sabadell) i Josep Rota (director del Certamen Estatal de Vídeo Ciutat de Sabadell (1996-2008), Delegat d'Espanya a la UNICA i cineasta amateur).

CONFERÈNCIA "AGUSTÍ MASVIDAL (1920-2020). LA PRECISIÓ DE LA MIRADA.18/12/2020 A càrrec de Jésica Martí, historiadora de l'art del CAEM de la Universitat de Lleida, Manuel Costa, president de la Fundació Ars i Engràcia Torrella, directora del Museu d'Art de Sabadell.

  •  

MUNTATGE DE L'EXPOSICIÓ "AGUSTÍ MASVIDAL (1920-2020). LA PRECISIÓ DE LA MIRADA", del 10 de setembre del 2020 al 10 de gener del 2021.

 

 

El museu des de casa

EL MUSEU DES DE CASA és un nou espai a la web del Museu d’Art de Sabadell, amb diferents tipus de recursos digitals que tenen el Museu d’Art i la seva col·lecció com a protagonistes.

Està dirigit a totes aquelles persones que a títol  individual o en grup no poden  accedir al Museu presencialment, també per poder ampliar o dinamitzar els continguts abans o després de la seva  la visita

Durant la pandèmia del COVID-19 que estem vivint s’ha posat de manifest la necessitat de desenvolupar recursos i continguts digitals com alternativa a l’activitat presencial, per tal que el Museu pugui complir la seva funció com a institució educativa, transmissora de coneixement, i per seguir mantenint la necessària relació i l’intercanvi de l’acció amb el públic.

Llegeix més...

Activitats escoles i grups

Les col·leccions del Museu d’Art, l’exposició permanent, les exposicions temporals, la casa  fàbrica Turull i la pròpia ciutat són una font immensa de recursos materials i temàtics, i han d’entendres com la base, el punt de partida,  de tota l’oferta d’activitats que conforma el servei didàctic del MAS.

El MAS ofereix als grups escolars i d’altres tipus de grups un seguit d’activitats per a tots els nivells educatius i/ o edats que desenvolupen i complementen el currículum, que persegueixen objectius diversos, bàsicament centrats en la divulgació dels continguts històrics i artístics propis del museu, però també en el contacte directe i la contemplació de les obres artístiques.

Les activitats del MAS utilitzen els recursos actuals, més dinàmics i participatius per a la difusió del patrimoni, com el joc, el teatre o els contes.

La tipologia d’activitats que ofereix el MAS són: visita guiada, visita dinamitzada, taller i itinerari.

 

Col·leccions

Sabadell, en els darrers dos-cents anys, s’ha significat com una de les ciutats catalanes amb més identitat artística, tant pel que fa a la qualitat com a la quantitat de les seves produccions; ha participat d’una manera continuada dels moviments artístics generals i sovint els ha protagonitzat.

Des de la inauguració del Museu d’Art de Sabadell, el 30 de maig de 1980,  la col·lecció ha tingut com a finalitat l’explicació de la història de l’art local, a partir de la mostra de l’obra dels artistes més representatius, com també dels forans que han incidit en l’art sabadellenc, des de principis del segle XIX fins l’actualitat, sempre utilitzant criteris cronològics, de tendència artística o d’autor.

La col·lecció del MAS ha viscut un creixement i una evolució espectaculars en els darrers anys, tant pel que fa a la quantitat com a la qualitat de les obres que la constitueixen. Actualment és una de les col·leccions d’art local més representatives del país. Aquesta progressió ha estat possible gràcies a la solidesa i al compromís local dels programes d’actuació anuals desenvolupats, que han generat confiança i estreta col·laboració del Museu amb els diferents agents socials de la ciutat, com són entitats, artistes, col·leccionistes particulars i la societat en general; tots ells han contribuït, amb la seva voluntat i la seva generositat, a construir la col·lecció del MAS que avui tenim.

Segons el llibre de registre la data d’ingrés més antiga és de l’any 1923. Des de llavors, el museu ha anat incrementant el seu fons amb obres procedents, sobretot, de donacions, encara que també, però amb menys quantitat, dipòsits temporals, llegats o compres. En els darrers 10 anys la col·lecció ha passat de 5.866 a 13.416 objectes aproximadament, el que representa un creixement del 228%; la composen dibuixos, pintura, arts gràfiques, arts decoratives i mobiliari, ceràmica, vidre i metall, fotografia, escultura i d’altres objectes.

La col·lecció la descrivim a partir del discurs històric i artístic que la vertebra,  des dels seus inicis fins la guerra civil es pot gaudir  d’una selecció a l’exposició permanent actual, La col·lecció 1875 – 1936; la resta de la col·lecció es troba a les sales de reserva, on es conserva, s’estudia i participa en nombrosos exposicions temporals pròpies o al·lienes. A més cal esmentar tres grups d’obres que per la seva composició i descripció poden tenir un tractament diferenciat ens referim a les col·leccions de mobiliari i d’arts decoratives, dels autors forans i les escultures al carrer.


 

  • AUTORS DE LA COL·LECCIO, PER ORDRE ALFABÈTIC DEL COGNOM:

A B  C  D  E F  G H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  X  Z

 

  • OBRES DE LA COL·LECCIÓ. DADES BÀSIQUES:  

LLISTAT

 

Recerca

El Museu d’Art de Sabadell treballa per:

  • Impulsar i  portar a terme la recerca al voltant dels fons, siguin les col·leccions, els elements o temes generals d’art d’interès local.
  • Dinamitzar, promoure i coordinar els comissariats externs, entenent-los com a projectes de recerca per ells mateixos, que poden provocar exposicions, publicacions i activitats diverses. 
  • Promoure i coordinar les col·laboracions amb d’altres entitats locals o nacionals, per a l’estudi de projectes d’interès.
  • Col·laborar en projectes de recerca portats a terme per d’altres particulars o entitats.
  • Coordinar el programa de formació d’estudiants i pràctiques acadèmiques.
  • Seguir col·laborant en la promoció dels estudis i l’elaboració de propostes tècniques en relació al desenvolupament d’altres projectes de departaments municipals  que impliquin l’assessorament tècnic del MAS per a treballar específicament els aspectes d’història de l’art,  així destaquem els departament de Turisme, l’Oficina de Patrimoni , Educació, i  més específicament, amb  l’Estruch, centre de promoció de creació contemporània.