L’exposició forma part del cicle Arts Sabadell que es va iniciar l’any 2011 amb l’exposició sobre Jordi Roca i que té per objectiu donar a conèixer artistes de la ciutat amb una carrera consolidada.

Mostra la trajectòria d’un escultor que, tot i que ha estat molt present a la ciutat des dels anys seixanta, és molt desconegut pel fet que bona part de la seva obra s’ha desenvolupat fora d’ella. Treballa una escultura figurativa, per bé que alterna el realisme dels retrats amb obres de caràcter més conceptual i geomètric. Un aspecte molt destacat de la seva trajectòria ha estat la col·laboració amb projectes de restauració monumental.

És una bona ocasió per reivindicar l’escultura, en una ciutat d’art amb poca tradició escultòrica, on Josep Sobrado recull el relleu d’artistes com Camil Fàbregas, Josep Maria Brull o Adolf Salanguera.

L’escultor

Josep Sobrado és un escultor heterogeni en el sentit que ha treballat l’escultura des de diferents vessants. Des de la creació, ha fet tant escultura figurativa, com escultura geomètrica amb una dimensió conceptual, i ha fet molts projectes d’escultura monumental. En tots dos casos, però, el seu llenguatge escultòric camina cap a una certa esquematització. Però bona part de la seva trajectòria professional l’ha dedicat a la restauració de monuments, on ha participat sobretot en les intervencions escultòriques.

Nascut a Villádiga (Lugo) l’any 1944, Josep Sobrado va arribar a Sabadell l’any 1964, on va iniciar la seva formació a l’Escola d’Arts i Oficis de la ciutat, de la mà d’Adolf Salanguera i Josep Brull. Entre 1971 i 1975 va col·laborar amb Salvador Dalí en el retrat de Gal·la i Dalí i d’escultures de la cúpula del Museu Dalí, entre d’altres. L’any següent va exposar a Artexpo’76 de Barcelona i l’any 1977 ho va fer a l’Acadèmia de Belles Arts de Sabadell. Ha estat un escultor molt actiu i present ens els principals certàmens artístics de Barcelona, de ciutats catalanes (Sabadell, Mnaresa, L’Hospitalet, Reus) i de la Península (Madrid, Pontevedra, Guadalajara, León, Vigo, Huesca, Sevilla, Oporto o Lisboa).

Entre els projectes d’escultura monumental materialitzats cal fer esment del monument al senglar de Calders (Manresa), el mural del Banco de Zaragoza de Cerdanyola i, molt especialment, les escultures Homenatge a Galícia (carretera de Vigo a Ramallosa), Las Tascadeiras i Estadi, feta amb marbre de Carrara, que va fer en ocasió del IX Simposio Internacionale di Scultura l’any 1988

D’entre l’escultura figurativa destaquen els retrats, tant fets per encàrrec però molt especialment els de persones vinculades a la seva trajectòria vital. Són bustos que treballa sobretot amb materials ceràmics i bronze.

Arts Sabadell

Sabadell és una ciutat rica pel que fa a la quantitat i qualitat de creadors visuals. Entre aquests, hi ha un gran nombre d'artistes amb una àmplia trajectòria recorreguda, protagonistes de la història de l'art recent de la nostra ciutat i, sovint, amb una gran vinculació al món cultural, a les institucions i a les associacions locals, molts d'ells amb una destacable presència en els circuits artístics catalans, nacionals i, fins i tot, internacionals.

Aquests artistes són els protagonistes del cicle que vam iniciar amb l'exposició Escarida nuesa de Jordi Roca l’any 2011, anomenat Arts Sabadell.

Podríem assegurar que representen l'actiu artístic de la nostra ciutat. La majoria hi tenen els seus estudis i tallers, i hi han desenvolupat llargues trajectòries, sempre intenses i actives, i sovint han protagonitzat esdeveniments i moviments artístics o ciutadans.

Els seus llenguatges artístics són diversos, però la major part prenen la pintura i el dibuix com a la base central dels seus treballs. Molts són hereus dels gèneres més tradicionals de l'art i els seus camins poden partir de la figuració entesa en tots les seves accepcions però també poden arribar a les opcions més informalistes o d'avantguarda.

 

RSS

Agenda

ELS CERCLES DE FELIU ELIAS A SABADELL. Presentació del catàleg

Horari: Dissabte, 27 d'abril, a les 19h.
Lloc: Museu d'Art de Sabadell
Preu: Gratuït

A càrrec de Mariona Seguranyes Bolaños, historiadora de l’art, doctora en Humanitats, museòloga i comissària de l’exposició “Els Cercles de Feliu Elias a Sabadell” i Francesc Fontbona de Vallescar, doctor  en Filosofia i Lletres i acadèmic numerari de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi de Barcelona.

Totes

RSS

Destaquem

LA XARXA DE MUSEUS D'ART DE CATALUNYA FA PÚBLIC UN CENS DE MÉS DE 1.300 ARTISTES

Coincidint amb el #8M, els 25 museus que formem part de la Xarxa de Museus d'Art posem a l’abast de tothom un cens amb més de 1.300 artistes identificades a les seves col·leccions i presentem el testimoni d'algunes d'elles a través d'entrevistes.

 

LA IMPREMTA SALLENT, DE SABADELL. DIETARI IMPRÈS D'UNA CIUTAT. Presentació del catàleg digital

Presentem el catàleg de l'exposició, en format digital, que recull tots els àmbits temàtics, documents i objectes que van construir l'exposició temporal, i  que podrà ser consultat a la pàgina web del Museu d'Art de Sabadell, amb l'objectiu que els resultats d'aquest recerca romanguin en el temps i puguin servir de referència per a tota persona interessada.

LA CAPUTXETA VERMELLA CONFRONTA EL CÀNON

Interveció en clau feminista a la Casa Fàbrica Turull i a l'exposició permanent. Dia de les Dones

 

GUIES EN BRAILLE I VÍDEOS AMB LLENGUATGE DE SIGNES AL MUSEU D'ART

NOU MATERIAL ACCESSIBLE DE L’EXPOSICIÓ PERMANENT

 

 

 

Més destacats

Exposicions temporals

ORDRE I DESORDRE DEL MÓN. COL.LECCIÓ D'ART BANC SABADELL / MUSEU D'ART DE SABADELL

Comissariat a càrrec d'Alexandra Laudo [Heroínas de la Cultura]

Del 4 d'abril al 23 de juny del 2024

Al Museu d'Art

 

 

PLE DE CARTRÓ. GUILLEM CELADA. SBD OBERT- ART EMERGENT

 Del 20 de març al 5 de maig del 2024

Al Museu d'Art

 

BALBINA PI I SANLLEHÍ, SABADELLENCA D'ADOPCIÓ

Al Museu d'Història

Inauguració: 7 de març, a les 18:30 h

En el marc del Dia Internacional de les Dones (8 de març) i de l’Any Balbina Pi Sanllehy (50 anys de la seva mort, 2023)

Del 8 de març al 28 d’abril

Recull d'articles publicats al setmanari d'esquerres "L'Avenir" (1921-1922)

LA CAPUTXETA VERMELLA CONFRONTA EL CÀNON

A partir del diumenge 3 de març. Dia de les Dones 8M

Al Museu d'Art

Totes


A un sol click