Escultures al carrer

A dia d’avui, als diferents barris de Sabadell podem gaudir de quasi una vuitantena d’ escultures; concretament 77 peces escultòriques exemptes, relleus, plaques commemoratives, fonts, creus de terme, edicles o  d’altres modalitats d’objectes amb un valor històric i/o artístic.  El conjunt és un autèntic tresor a l’aire lliure que embelleix els nostres carrers i places, i a la vegada  també un testimoni permanent de la història de la nostra ciutat i dels seus protagonistes; múltiples i diversos són els orígens d’aquestes obres, la major part tenen un significat concret i són nascudes per iniciativa de col·lectius ciutadans per homenatjar persones, entitats, dates, llocs o idees que s’han considerat significatives, i, en definitiva, acaben convertint-se en punts de referència dins el nostre paisatge urbà.

L’escultura més antiga data de l’any 1917 i la trobem a la Plaça del Doctor Robert, en homenatge a Sallarès i Plà de la mà de Josep Clarà; de 1919 són les Fonts del Trinxeraire i de la Granota de la Rambla de Josep Capmeny, còpies de dues escultures anteriors ja existents a Barcelona. Entre les més recents, de l’any 2011 hem de destacar l’escultura d’Agustí Puig en homenatge a Antoni Farrés, ex alcalde de la ciutat al Parc Catalunya o la de Jordi Roca en homenatge a Miquel Crusafont a la recent remodelada plaça del mateix nom.

Entre els diversos autors d’aquestes escultures trobem representada la tradició artística de la nostra ciutat; a més dels ja anomenats, destaquem les 7 escultures existents d’Adolf Salanguera o les 8 existents de Camil Fàbregas, i també d’artistes com Joan Maurí Espadaler, Josep M. Brull, Pepita Brossa, Benet Ferrer, Antoni Marquès, Joan Vila Puig, entre d’altres. No podem oblidar l’existència d’autèntiques obres mestres d’escultors de renom nacional com són: Frederic Marés, Enric Casanovas, Josep M. Subirachs, Joan Brossa, Antoni Tàpies o Gabriel.

A més a través de l’aplicatiu Layar per a smart phones és més fàcil accedir i conèixer aquestes escultures repartides a la nostra ciutat; d’una manera còmode podrem llegir la  seva fitxa tècnica bàsica, amb les dades d’autor, títol, data, mides i tècnica, també a la seva descripció i història i fotografia, així com saber on es troben i com accedir-hi.

 

  • LLISTAT D'ESCULTURES AL CARRER, PER ORDRE ALFABÈTIC DE L'AUTOR:

 

Adolf Salanguera. A Ferran Casablancas

Número: 40029 / 23

Títol: A Ferran Casablancas

Autor: Adolf Salanguera

Data: 1974

Dimensions: 2,3 x 0,9 x 0,6 m

Material: Pedra artificial i bronze

Ubicació: Plaça del Taulí

Descripció: Monòlit de pedra amb un bust a mig relleu de F. Casablancas en bronze i el text següent: “Ferran Casablancas Planell (1874-1960), inventor del sistema de gran estiratge per a la filatura”.

A la cara posterior del monòlit, hi ha un relleu enfonsat que reprodueix un detall del sistema primitiu de filat a mà i un esquema dels mecanismes del filat modern ideats per F. Casablancas, juntament amb el següent text: “Sabadell al seu fill il·lustre en el centenari del seu naixement, 28 d’octubre de 1974”.

Història: El monòlit es féu en ocasió del centenari del naixement de Ferran Casablancas, per iniciativa d'una Comissió Ciutadana presidida per Joan Farell (Cambra de Comerç). Agustí Salanguera realitzà el bust en relleu seguint com a model un dibuix d’Agustí Masvidal. El monument es va inaugurar el 17 de novembre de 1974, el mateix dia que s'inaugurava la plaça, dissenyada per Josep Mestres, director de l'Escola de Jardineria de Barcelona i autor dels jardins Costa i Llobera i dels de la Caixa de Sabadell.

 

Adolf Salanguera. A Pep Ventura

Número: 40028 / 24

Títol: A Pep Ventura

Autor: Adolf Salanguera

Data: 1973

Dimensions: 4,23 x 0,9 x 0,6 m. Basament de 2,21 x 2,21 x 0,35 m

Material: Granit i pedra

Ubicació: Plaça de Pep Ventura. Confluència carrer de Fra Batlle / carrer de Marian Burguès

Descripció: A la cara frontal, un bust de Pep Ventura inscrit dins d’un medalló —baix relleu en bronze—. A sobre, una tenora d’acer inoxidable d’1,80 m de llargada, tres orenetes de bronze (al·legoria del Cant dels ocells) i el text gravat següent: “Pep Ventura. 1817-1875”.

Al dors, hi ha gravats els títols de les obres més conegudes del compositor: Per tu ploro, El toc d’oració, Ai! quines noies, Arri Moreu, El pardal, Totes volen hereu i el Cant dels ocells, del qual es reprodueix la primera estrofa: "En veure despuntar el major lluminar en la nit més ditxosa els ocellets cantant...".

Història: En acomplir-se el vint-i-sisè aniversari de la Fundació Sabadell Sardanista, aquesta entitat, conjuntament amb l'Ajuntament de Sabadell i Òmnium Cultural, proposen d'erigir un monument a Pep Ventura (l'avi Pep), gran renovador de la sardana. Les peces metàl·liques foren foses a la Fundició Fortuny.

 

Adolf Salanguera i Luís Ortega. A Ramon Torras


 

Número: 40022 / 17

Títol: A Ramon Torras

Autor: Adolf Salanguera i Luís Ortega

Data: 1974

Dimensions: 2,5 x 1 x 0,5 m. Sobre d’una plataforma d'1,30 x 1'30 m esglaonada a dos nivells de 0,50 m d'alçada cadascun

Material: Marbre i bronze

Ubicació: Carrer de Sol i Padrís / avinguda de Don Bosco

Descripció: El conjunt consta d’un bronze i un pedestal de marbre travertí. El bronze és una al·legoria: “la roda de la Fortuna”: figura femenina d’estil classicitzant encerclada per una roda. El pedestal, de disseny geometritzant en forma de feix de llum, té a la cara frontal el següent text gravat: “A Ramon Torras i a tots aquells que com ell ho donaren tot per l’esport del motor”.

Aquest mateix text apareix, en castellà, sobre d’una placa de ferro situada a sota del text gravat. A la cara posterior, hi ha l’escut de Sabadell i l’escut dels motoristes de Sabadell en baix relleu negatiu i la data “1974”.

 

Adolf Salanguera. A Jaume Viladoms i Valls

Número: 40031 / 28

Títol: A Jaume Viladoms i Valls

Autor: Adolf Salanguera

Data: 1980

Dimensions: 0,4 x 0,9 x 0,03 m

Material: Bronze i pedra artificial

Ubicació: Plaça de Jaume Viladoms

Descripció: Placa amb un bust de bronze a mig relleu, situat a l’esquerra de la placa i sobre les dates 1913-1976. A la dreta de la placa, el text gravat i pintat de vermell següent: “Creu Alta a Jaume Viladoms, maig 1980”. La placa està clavada a l'immoble a l'oest de la plaça.

 

Adolf Salanguera. A Joaquim Blume i Carreras

Número: 40069 / 56

Títol: A Joaquim Blume i Carreras

Autor: Adolf Salanguera

Data: 1971

Dimensions: 1,8 x 1,1 m

Material: pedra

Ubicació: Carrer de Joaquim Blume / carrer de Bernat Metge

Descripció: Placa adossada a la façana amb un alt relleu de Joaquim Blume fent l’exercici el Crist. Hi ha gravat el nom de l’avinguda en lletra refosa pintada en vermell “AVENIDA JOAQUIN BLUME”.

Història: El desembre de 1971 l’Ajuntament de Sabadell organitzà un acte d'homenatge a Joaquim Blume, que havia estat director del Gimnàs Municipal de Sabadell entre 1957 i 1959. En aquest acte s'inaugurà aquesta placa commemorativa, donació d'un industrial sabadellenc que volgué mantenir-se en l'anonimat. La placa canvià d'emplaçament vers l'any 2008, amb motiu de la reedificació de la zona.

 

Adolf Salanguera. Al mestre Olivella

Número: 40033 / 27

Títol: Al mestre Olivella

Autor: Adolf Salanguera

Data: 1983

Dimensions: 1,9 x 0,8 x 0,55 m

Material: Pedra i bronze

Ubicació: Plaça del Mestre Olivella / carrer de Picanyol

Descripció: A la cara frontal, el retrat del perfil a mig relleu del mestre, en bronze. A sota hi ha gravat el text següent: “Els cantaires de Sabadell al Mestre Josep Olivella i Astals 1896-1981”.

A la part posterior hi ha una placa de bronze de 0,49 x 0,40 m amb la inscripció: “Adéu germà (cançó pòstuma) / de / Josep O. i Astals (fragment) /un bon comiat,/ del que s’allunya, / trista dissort/ d’enyorança i amor, / i constantment/ et retrem sentiment./ Escrita perquè fos cantada el dia de la seva mort el 22-X-81 /Xè aniversari, 1983-desembre 1993”.

El monòlit queda encerclat per una reixa de ferro i plantes.

 

Adolf Salanguera. Al sastre

Número: 40032 / 22

Títol: Al sastre

Autor: Adolf Salanguera

Data: 1983

Dimensions: 2,09 x 1,5 x 2,09 m. Mides de la figura: 1,1 x 0,6 x 0,8 m

Material: Bronze i pedra

Ubicació: Plaça del Sastre

Descripció: El monument consisteix en un bloc de pedra de Sant Vicenç de 12 tones de pes. A les cares laterals i posteriors del bloc, tres plaques de bronze de 0,78 x 0,88 m —les laterals— i 0,78 x 0,685 —la posterior—, amb decoració a mig relleu d’escenes relatives a l’ofici, inspirades en dibuixos gravats de l’artista sabadellenc Ricard Marlet. A la cara frontal hi ha gravada la història següent: “Sabadell al sastre”.

A sobre del pedestal es situa la figura del mestre sastre en bronze. És un model únic.

Història: L'escultura al Sastre la va promoure el sastre local Sr. Ignasi Ribas, amb la col·laboració de diverses entitats, l'Ajuntament i el Gremi de Fabricants. La idea va néixer en commemorar-se el 25è Certamen de Moda Masculina que va tenir lloc a Barcelona. Es tracta del primer monument erigit a aquest ofici a tot Espanya. L'escultura es va inaugurar el 22 de febrer de 1983. El 1r de setembre de 1987 l'escultura va ser lloc de trobada de sastres d'arreu d'Europa amb motiu del 22è Congrés Mundial de Mestres Sastres celebrat a Barcelona. El febrer de 2010 es produí el robatori de les dues plaques laterals de l'escultura. La placa posterior és l’única que es conserva avui.

 

Agustí Puig. Camí de la Salut II

Número: 40082 / 67.2

Títol: Camí de la Salut II

Autor: Agustí Puig Pinyol

Data: 1984

Dimensions: 1,5 m x 2 m

Material: Ciment

Ubicació: Camí de la Salut / carretera de Caldes / carrer del Molí d'en Fontanet

Descripció: Bloc d’obra en forma de fus pintat de blanc i vermell amb un triangle groc a la base. La part superior del fus presenta una incisió en forma d’arc aplanat

Història: Aquest conjunt d’escultures el realitzà un grup d’alumnes i professors de l’Escola Illa, amb el propòsit de senyalitzar l’antic camí per a vianants del Santuari de la Salut.

 

Agustí Puig. L'home de bronze

Número: 400631

Títol: L'home de bronze

Autor: Agustí Puig Pinyol

Data: 2011

Dimensions: 4,20 m.

Material: Bronze i formigó

Ubicació: Parc de Catalunya. Mirador

Història: L'escultura va ser un projecte de la comissió Toni Farrés per al memorial de l'exalcalde sabadellenc. Es va col·locar al mirador del parc de Catalunya, presidint l'espai Antoni Farrés i Sabater.

 

Àlex Masalles. Creu de terme de Barberà

Número: 40073 / 60

Títol: Creu de terme de Barberà

Autor: Àlex Masalles

Data: 2002

Material: Pedra

Ubicació: Plaça de la Creu de Barberà / carretera de Barcelona / avinguda de Barberà

Descripció: Damunt d'un basament mixtilini de planta octogonal, reposa un pilar amb les arestes tallades i que sosté una Creu arborescent.

Història: La primera creu de Barberà, que té els seus precedents l'any 1867, es construí de nou l’any 1908 però durant la Setmana Tràgica fou profanada i enderrocada. Posteriorment l'arquitecte Josep Renom en construí una de nova que s'inaugurà i es beneí el 13 d'octubre de 1913, arran de les Festes Constantinianes. La creu, però, quedà destruïda el 1933. Després de la Guerra Civil, Joaquim Manich Comerma s'encarregà de fer-ne una de nova. Coincidint amb aquesta nova construcció es canvià la Creu de lloc, passant del carrer de Feijoo a l'actual emplaçament, un terreny cedit gratuïtament per la seva propietària Dolors Jaumandreu Pujol. S’inaugurà el dia 27 de gener de 1943, dins dels actes de commemoració del IV aniversari de la "Liberación" de Sabadell.

Atès el seu mal estat de conservació i la seva simbologia, l'any 2002 la creu de Manich va ser substituïda per una de nova que recuperava la iconografia original de creu arborescent i que realitzà l'escultor Àlex Masalles.