ORDRE I DESORDRE DEL MÓN. COL.LECCIÓ D'ART BANC SABADELL / MUSEU D'ART DE SABADELL

Comissariat a càrrec d'Alexandra Laudo [Heroínas de la Cultura]

Del 4 d'abril al 23 de juny del 2024

Al Museu d'Art

 

 

 

 

 

L’exposició Ordre i desordre del món posa per primera vegada en diàleg dues de les col·leccions d’art més destacades de la ciutat: una, la del Museu d’Art de Sabadell, conformada principalment per obres d’artistes del context local, i una altra, la Col·lecció d’Art Banc Sabadell, que no només inclou el treball de creadors destacats sabadellencs sinó també d’artistes del context nacional i internacional.

L’exposició presenta una extensa selecció d’obres d’art modern i contemporani que posen de manifest com l’art s’ha relacionat amb la voluntat humana de conèixer la realitat sensible, d’interpretar-la i definir-la, i com, alhora, també ha cercat qüestionar, subvertir, sobrepassar i reinventar els principis d’ordenació i sistematització amb què, des de les diferents disciplines acadèmiques, s’ha intentat generar un saber sobre el món i sobre l’existència.

L’art Modern va suposar una ruptura de les visions tradicionals a occident, i va aportar una visió transformadora de la realitat, així com d’aquelles manifestacions més internes i invisibles, expandint el camp del què pot ser representat. L’art contemporani ha integrat i ha estès aquest impuls rupturista, el mandat de desordenar i desestabilitzar les categories estables i funcionals amb què les forces hegemòniques, tan sovint, intenten definir el món i l’existència.

L’exposició ens fa partícips d’aquestes dinàmiques, i ens convida a revisar com els artistes s’han aproximat, a través de la seva pràctica, a conceptes i idees essencials del coneixement i de l’experiència humana, com ara

el no-res, la matèria, l’origen, l’existència, la naturalesa, el paisatge, la creació i la destrucció. La selecció d’obres fa també èmfasi en la naturalesa del vincle que l’art estableix amb la realitat, i incita reflexions sobre el significat i el valor de la representació, la imaginació i la creació. També explora la relació entre la creativitat artística i el desig, entès com una força creativa que desestabilitza i desordena l’establert. 

Ordre i desordre del món ens convida a entendre l’art com una destrucció creativa, i com una creació que destrueix.

 

  • LLISTAT D’AUTORS PER ORDRE ALFABÈTIC

Ignasi Aballí

Helena Almeida

Sergi Aguilar

Rosa Amorós

Antoni Angle

Mar Arza

LLorenç Balsach

Bleda y Rosa

Alfons Borrell

David Bestué

Joan Brossa

Lluís Clapés

Hannah Collins

Jordi Colomer

Patrícia Dauder

Ángela de la Cruz

Josep Domènech

Manuel Duque

Benet Ferrer

Esther Ferrer

Joan Fontcuberta

Ferran Garcia Sevilla

Joan Hernández Pijuan

Lluís Hortalà

Manolo Hugué

Ana Jotta

Èlia Llach

Fina Miralles

Joaquim Montserrat

Gabriel Morvay

Josep Obiols

Xavier Oriach

Alberto Peral

Perejaume

Teresa Solar Abboud

Antoni Tàpies

Josep de Togores

Llorenç Ugas

Isidoro Valcárcel Medina

Eulàlia Valldosera

Romà Vallès

Joan Vila Casas

Oriol Vilapuig