Presentació

Els orígens del Museu d'Art de Sabadell són inseparables de l’esforç d’un nodrit grup de personalitats, encapçalat per Andreu Castells, Lluís Clapés, Camil Fàbregas i Lluís Mas, i també de diverses entitats, que protagonitzaren un llarg període centrat a recollir el patrimoni artístic local. Ja des de l’embrionària secció de Belles Arts de l’antic Museu de la Ciutat hi havia la consciència de conservació de tot aquest patrimoni propi en una institució pública, que fos la memòria històrica i s’entengués com un instrument de difusió i d’educació artística.

Durant aquest procés cal destacar la intensa activitat per aconseguir col·leccions que configuressin el fons del Museu d'Art de Sabadell, prioritzant la producció bàsicament dels artistes locals però també d’altres de la resta del país. Va ser aquesta voluntat col·lectiva que va portar a fundar l’antiga Secció de Belles Arts l’any 1941 al Museu d’Història de la Ciutat i també va ser la que va promoure la compra de l’edifici l’any 1964. Finalment, el dia 30 de maig de 1980, el Museu d’Art s’inaugurà oficialment a la Casa Fàbrica Turull, després de dues dècades en què l’edifici es remodelà per a les necessitats museístiques i s’organitzaren puntuals exposicions temporals de les principals adquisicions.

Així doncs, el fons del Museu d’Art de Sabadell avui és representatiu de l’art sabadellenc fins al present, i permet seguir les tendències i trajectòries artístiques més rellevants desenvolupades a la ciutat.

El Museu d’Art ha viscut profunds canvis estructurals: s'ha transformat, de manera considerable, l'edifici i també s’ha consolidat la seva missió i els plantejaments museològics i museogràfics. Així doncs, ha estat possible l’adequació de l’edifici al seu ús museístic, l’actualització i revisió del sistema de documentació del fons, la millora en les condicions d’emmagatzematge i de conservació ambiental, la delimitació d’unes línies de recerca i d’activitats pròpies, entre les quals destaquem les exposicions i les publicacions i la presentació d’una exposició permanent acurada, d’acord amb les tendències museogràfiques més actuals.