Josep Clarà. A Sallarès i Pla
Número: 40000 / 1
Títol: A Sallarès i Pla
Autor: Josep Clarà Ayats
Data: 1917
Dimensions: 258 x 185 x 115 cm
Materials: Bronze i pedra
Ubicació: Plaça del Doctor Robert
Descripció: Estàtua sedent de bronze (nu masculí) que sosté un caduceu amb símbols de la mà, d’un ull, d’unes ales i d’unes fulles d’olivera; i que apareix situada a sobre d’una peanya de pedra que consta de dues parts cúbiques desiguals.
Una, la que actua com a basament del bronze, té a la part posterior un relleu negatiu: un anagrama que simbolitza l’activitat industrial i comercial (engranatge amb corona de llorer) amb el text virgilià “Improbus labor omnia vincit”.
A l’esquerra del bronze, la segona part de la peanya, més alta que la primera i a segon terme, té adossada una placa de pedra amb el retrat a mig relleu de Sallarès i Pla i el text següent: “A Juan Sallarès y Pla 1845-1901”.
Història: Clarà va realitzar l'original d'aquesta escultura (el déu Mercuri) a París durant els anys 1915-1916. Va ser fosa a la fundació Barberi d'Olot. Joan Sallarès i Pla va morir l'any 1901. El 1902 el Gremi de Fabricants proposà de fer-li un monument. No és fins a l'any 1912 que es constitueix una "Junta Magna" per tirar endavant el monument. Es proposa situar-lo a la plaça Major, la qual hauria de dur el nom de Sallarès i Pla. La petició fou denegada. El 1915 presideix la Comissió Executiva Monument Sallarès el Sr. Francesc Llonch. El 1916 es decideix d'emplaçar el monument a la plaça del Doctor Robert, urbanitzada al començament de segle en el que havia estat solar de la Casa Meca (posteriorment seu de les Escoles Pies i actual seu de l'Ajuntament). El monument, obra única, es va inaugurar el 21 de gener de 1917, tot coincidint amb la festa de Sant Sebastià, patró del Gremi de Fabricants. L'acte fou sabotejat per membres del moviment obrer. Cal consignar que l'any 1935 es pensà de canviar el monument de lloc, la qual cosa es desestimà. Entre els anys 1936 i 1939 el relleu de Sallarès i Pla fou substituït per un text, en català, que exaltava l'esforç dels obrers sabadellencs. D'aquesta manera, el contingut personalitzat del monument quedava desplaçat per un contingut abstracte i genèric. L'any 1939 li fou restituït el caràcter de monument individual. L'any 1992, en ser reurbantizada la plaça del Doctor Robert, el monument trobà l’emplaçament actual i es restaurà.